Európa fokozatosan visszatér a régi életvitelhez

Európai körkép a korlátozó intézkedések változásáról, egyre több enyhítés az eddig szigoron.

2020. 05. 02. 15:10
null
Párizs, 2020. április 13. Védőmaszkot viselő férfi megy az utcán a párizsi Notre Dame székesegyház előtt 2020. április 13-án. A gótikus katedrális huszártornya és gerendázata 2019. április 15-én megsemmisült egy tűzvészben. A folyamatban lévő felújítási munkálatokat a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan visszatérhet az élet a normális kerékvágásba Európában, az elkövetkezendő napokban és hetekben egyre több országban enyhítenek a koronavírus-járvány nyomán elrendelt korlátozó intézkedéseken. Sorra vesszük a szóban forgó országokat.

AUSZTRIA

Május elsejétől kedzve nyithatnak újra a fodrászüzletek és a nagyobb boltok, illetve engedélyezik a legfeljebb tízfős összejövetelek. Május 15-én kinyithatnak az éttermek, május 29-én a szállodák, az uszodák, az állatkertek és a turisztikai látványosságok. A végzős osztályok tanulói hétfőn mennek először iskolába, két héttel később az általános iskolások és a középiskolások is visszaülnek az iskolapadokba.

CSEHORSZÁG

Május 11-én megnyithatnak a bevásárlóközpontok és a nagyobb alapterületű üzletek, az éttermek és kocsmák kerthelyiségei, a fodrászszalonok, a múzeumok, a parkok. A hatóságok engedélyt adtak a legfeljebb száz fős kulturális és sportesemények megrendezésére. Május 25-től minden vendéglátóhely és szálloda fogadhat vendégeket, de megnyílnak a nagyközönség előtt a várak és kastélyok is. Április végén már kinyithattak a 2500 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek.

SZLOVÁKIA

Az egészségbiztonsági előírások betartása mellett elkezdődött a kisebb alapterületű üzletek megnyitása. Május 6-nál hamarabb nem indítják el a korlátozások feloldásának második szakaszát, amikor is a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások kezdhetnék újra működésüket.

LENGYELORSZÁG

Hétfőtől újból üzemelhetnek a szállodák, megnyílnak a nagy bevásárlóközpontok, létszámkorlátozásokkal megnyílnak a múzeumok, a szépművészeti galériák és könyvtárak. Szerdától, az üzemeltetők döntésétől függően, újból működhetnek a bölcsődék, óvodák.

HORVÁTORSZÁG

Május 11-ig még érvényben lesz a lakhelyelhagyási tilalom, de már kinyithattak a kis alapterületű üzletek, a múzeumok és a könyvtárak, hétfőtől pedig fokozatosan elkezdhetik működésüket azok a kávézók és éttermek, amelyek rendelkeznek terasszal, továbbá a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint az óvodák és általános iskolák is.

SZLOVÉNIA

A múlt héten már kinyithattak a könyvtárak, múzeumok és galériák, hétfőtől pedig a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint azok a vendéglátóhelyek, amelyek rendelkeznek terasszal vagy kerthelyiséggel.

NÉMETORSZÁG

Hétfőtől látogathatók lesznek a játszóterek, a múzeumok, a templomok, az állatkertek és a botanikus kertek. Arról már korábban döntöttek, hogy augusztus 31. előtt nem rendezhetők nagyszabású tömegrendezvények, kulturális és sportesemények.

SVÁJC

Az alpesi országban hétfőtől nyithatnak ki a fodrászok, egy héttel később az iskolák, a múzeumok, a könyvtárak, az éttermek és minden olyan üzlet, amely nem élelmiszert árul. Június 8-tól engedélyezik az ötnél nem nagyobb csoportok gyülekezését.

HOLLANDIA

Az általános iskolák és a napközi otthonok május 11-től nyithatnak újra, a felsőoktatási intézmények június 1-től kezdhetik meg az oktatást. A tanulók kezdetben csak kis csoportokban vehetnek részt órákon. A fodrászüzletek, az éttermek, bárok, edzőtermek, múzeumok zárva tartására vonatkozó tilalom május 19-ig érvényben marad.

BELGIUM

Május 11-én az üzletek, egy héttel később az iskolák nyithatják meg kapuikat. Az éttermek, bárok és egyéb vendéglátó-egységek csak júniustól térhetnek vissza a régi kerékvágásba. Maszk viselése kötelező lesz a tömegközlekedési eszközökön.

FRANCIAORSZÁG

Május 11-én térhetnek vissza a gyermekek az óvodákba és általános iskolákba. Egy héttel később megkezdődik az oktatás a középiskolákban, de csak azokban a megyékben, ahol kevésbé van jelen a vírus, és számukra kötelező lesz a maszkviselés. A kávéházak és az éttermek kivételével május 11-től kezdve valamennyi kereskedelmi egység újranyithat egészségvédelmi óvintézkedés mellett, de a nagy múzeumok, mozik és színházak zárva maradnak. A kisebb múzeumok és könyvtárak viszont látogathatók lesznek. Május 11-től viszont újra igazolás nélkül, szabadon lehet mozogni.

ÉSZTORSZÁG

Szombattól ismét engedélyezik a szabadtéri sportlétesítmények használatát, ez vonatkozik a játszóterekre, valamint a szabadtéri múzeumokra és kiállításokra is. Május közepétől nyithatnak újra az iskolák.

DÁNIA

Május 10-től engedélyezik az 500 főt meg nem haladó nyilvános rendezvényeket. Már április közepén kinyithatták kapuikat a bölcsődék, óvodák és általános iskolák. A középiskolákat és a főiskolákat május 10-től lehet ismét látogatni.

OLASZORSZÁG

Hétfőtől az olaszok kis létszámban meglátogathatják rokonaikat, megnyílnak a parkok, a gyárak, megkezdődhet a munka az építkezéseken. Az éttermek is kinyithatnak, de csak elvitelre készíthetnek ételt. A múzeumok, a könyvtárak és a kisebb üzletek két héttel később fogadhatnak vendégeket, illetve vásárlókat, a fodrász- és kozmetikai szalonok pedig június elsejétől.

SPANYOLORSZÁG

Hétfőtől megkezdődhetnek a profi sportolók egyéni edzései, az éttermek kinyithatnak, de csak elvitelre készíthetnek ételt, és újraindulhat néhány vállalkozás is, ha előzetes időpont-egyeztetés után, egyenként tudja fogadni az ügyfeleket. Egy héttel később az éttermek teraszain, 30 százalékos kihasználtsággal megindulhat a vendégfogadás, ugyanilyen arányban lehet újból látogatni a templomokat. Újranyithatnak a szállodák, azzal a feltétellel, hogy zárva tartják a közös helyiségeket. Az iskolák csak szeptemberben térhetnek vissza a hagyományos működéshez.

PORTUGÁLIA

Hétfőtől a 200 négyzetméteresnél kisebb üzletek, a fodrászatok, az autókereskedések és a könyvesboltok nyithatnak meg, és az egyéni sportágak versenyzői is pályára léphetnek. A parkok és könyvtárak is újranyithatnak. Amennyiben a járvány terjedése tovább lassul, május 18-án újranyithatnak a 200-400 négyzetméteresnél nagyobb üzletek, az éttermek, a múzeumok és a kávézók, az óvodák és napközik.

GÖRÖGORSZÁG

Hétfőn újranyithatnak a fodrászüzletek, a műszaki cikkeket árusító üzletek, valamint a könyvesboltok. A kijárási korlátozásokat feloldják. A középiskolák május 11-én fogadják ismét a diákokat a tantermekben. A nagyobb üzletek és bevásárlóközpontok a következő hetekben, az általános iskolák, illetve a szállodák júniusban nyithatnak újra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.