Európa elérkezett a tűréshatárhoz: az emberek besokalltak a korlátozásoktól

Ma este várhatóan ezrek gyűlnek össze London utcáin, hogy a koronavírus-járvány terjedését megakadályozó szigorítások ellen tiltakozzanak, azonban nem a brit főváros az egyetlen, ahol elfogyott az emberek türelme. Az olaszországi Nápolyban tegnap éjjel a rendőrökkel csaptak össze a maszkellenes tüntetők, és Szlovákiában is lakossági elégedetlenkedés kíséri az újabb kijárási tilalmat, aminek következtében halottak napján is tilos lesz a temetőlátogatás.

Magyar Nemzet
2020. 10. 24. 11:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetők és rendőrök összecsapásához vezetett Nápolyban a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt kijárási tilalom ellen szervezett demonstráció péntek este. A villámcsődületként szervezett megmozdulás a nápolyi egyetemnél kezdődött, ahol a napközben már tiltakozó akciókat tartó vendéglátósokhoz és kereskedőkhöz fiatalok csatlakoztak. A tömeg később a tartományi elnöki hivatalhoz vonult.

Besokalltak az emberek

A résztvevők a tegnap éjszaka életbe léptetett kijárási tilalom ellen tiltakoztak. Sokan a tartományi elnök, Vincenzo De Luca arcának fényképével takarták el az arcukat. A majdnem hatmilliós Campania régió kormányzója november közepéig kijárási tilalmat rendelt el este tizenegytől reggel öt óráig, miután a tavasszal a járványtól megkímélt területen a napi esetszám kétezer fölé ugrott.

Nápoly kórházai már kizárólag csak Covid–19-es betegeket fogadnak.

– Szabadság, szabadság! – skandálták a szájmaszkos tüntetők, akik azt kiabálták, hogy ha De Luca bezárja őket, pénzt is adjon a megélhetéshez. A menet a széles tengerparti sétányon folytatódott, ahol a tüntetők egy csoportja füstbombákkal, kövekkel, üvegekkel dobálta a rendőröket, és láncok is előkerültek. Újságírókat is megtámadtak, több járművet megrongáltak. A rohamrendőrök többször is oszlatták a tömeget, könnygázt is bevetettek. Éjfélre a rendbontás véget ért.

Hat régiót érint a tilalom

Eddig hat régióban vezettek be éjszakai kijárási tilalmat, mely többek között Róma és Milánó városát is érinti. Felmerült az országos lezárás elrendelésének lehetősége is, miután a napi esetszám túllépte a 19 ezret, és a kórházak telítettsége kritikussá kezd válni.

Giuseppe Conte miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy szükség esetén újabb szigorításokat vezetnek be, akár már hétfőtől.

Az egészségügy a tavaszihoz hasonló országos zárást sürget, miután a napi esetszám pénteken túllépte a 19 ezret.

Spanyolország is a tűréshatárhoz érkezett

Nemcsak Olaszországban vált feszültté a hangulat, múlt vasárnap Madrid utcáin szintén több százan gyűltek össze péntek este, hogy a szigorítások ellen tüntessenek – derült ki a BBC brit hírportál tudósításából.

A demonstrálók az arcmaszk kötelező használata mellett a járvány terjedésének megakadályozását szolgáló korlátozások ellen is szót emeltek. Pedro Sánchez miniszterelnök péntek esti televíziós beszédében arról számolt be, hogy

Spanyolországban valójában már hárommillió ember fertőződhetett meg az új típusú koronavírussal a járvány kezdete óta, ami a regisztrált esetszám háromszorosa.

– A helyzet súlyos, közösen, határozottan kell cselekednünk – fogalmazott a kormányfő, arra kérve az országban élőket, hogy legyenek együttműködők és fegyelmezettek, közlekedjenek kevesebbet, és mérsékeljék programjaikat, összejöveteleiket.

Újra kijárási tilalom Szlovákiában

Eközben Szlovákiában ma lépett életbe a kijárási tilalom. A távirati iroda szerint a november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom idején az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokba vagy gyógyszertárakba mehetnek el. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás, ami – tekintettel a közelgő halottak napjára – érzékenyen érinti a lakosságot.

A fertőzés Csehországban is rohamosan terjed, csak pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból. A kormány fokozatosan új óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére, amely a hivatalos tájékoztatás szerint is már gyakorlatilag ellenőrzés nélkül terjed az egész országban.

Csütörtöktől korlátozva van a kiskereskedelem és a szolgáltatások egész sora, illetve kijárási tilalom van érvényben. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Az iskolák bezártak és áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Londonban ma tüntetnek

Közben a brit The Guardian arról ír, hogy szombat este várhatóan több ezer ember vonul utcára a brit fővárosban, hogy a lezárások ellen tiltakozzanak. A lap szerint – a tiltás ellenére – várhatóan az ország minden pontjáról érkeznek majd Londonba, hogy részt vegyenek az immár negyedik demonstráción, amelyen a brit kormány válságkezelési intézkedései ellen tüntetnek.

– Úgy gondoljuk, hogy a hatályos koronavírus-előírások nem arányosak és nem megfelelők, és több kárt okoznak, mint hasznot

– fogalmazott Louise Creffield, a Védjük meg a jogainkat! nevű civil szervezet alapítója, a tüntetés egyik főszervezője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.