Felgyorsítják a légi taxik fejlesztését az Egyesült Államokban

A cseh miniszterelnök szerint évtizedeken belül muszlim többségű lesz Hollandia és Svédország; Megbírságolja a spanyol kormány a valenciai focicsapatot. Mégsem térdelt le a francia válogatott – Orbán Viktor szavait idézi a francia sportújságíró; A légi taxik akár már a 2024-es párizsi olimpia idejére debütálhatnak.

Forrás: Magyar Nemzet2021. 06. 16. 18:00
null
Szöul, 2020. november 11. Az Ehang kínai pilóta nélküli légijármûveket gyártó vállalat EH216-os dróntaxijának tesztelése a dél-koreai közlekedési minisztérium rendezvényén a Szöultól nyugatra fekvõ Joido szigetén 2020. november 11-én. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun Fotó: Dzson Hon Kjun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Muszlim többségű lesz Hollandia és Svédország a cseh miniszterelnök szerint

Az iszlám jelenleg is a második legnagyobb vallás Hollandiában és Svédországban. A Právo napilapban megjelent, migrációról szóló írásában Andrej Babiš cseh miniszterelnök azt állítja, Hollandiában 2044-re, Svédországban 2065-re többségbe kerül a muszlim lakosság. A stockholmi Karolinska Intézet prágai kampuszának szociológusa azonnal cáfolta a véleménycikkben megjelenteket. Daniel Prokop szerint a megállapítás teljesen hibás, és a miniszterelnök csak az embereket akarja ijesztgetni és belpolitikai kérdésekről elterelni a figyelmet.

Forrás: Svenska Dagbladet, Bugnyár Zoltán

Keményen megbírságolja a spanyol kormány a valenciai focicsapatot

A régió vezetése 2,36 millió eurós büntetést ad a Valencia CF-nek, amiért nem teljesítette új stadionja megépítésének első fázisát. A klubnak az lett volna a feladata, hogy a kapott támogatásból megkezdje az új Mestalla stadion felhúzását, ezzel párhuzamosan pedig értékesítse a régi létesítménynek helyet adó területet. A Délkelet-Spanyolország régió kormánya emellett már a második jelentésen dolgozik, melyben várhatóan újabb pénzbírságot állapítanak meg, ugyanis a Mestalla második fázisának munkálatait augusztus közepéig kellene befejezni, ami a jelenlegi helyzetet elnézve teljesíthetetlen. A Valencia CF úgy véli, hogy nincs „alkalmazható jogalap” arra, hogy 2,36 millió eurós büntetést szabjon ki rájuk a kormány, ezért ha megszületik a végső elmarasztaló határozat, fellebbezni fognak ellene.

Forrás: 20minutos.es, Tóth Brigitta

Mégsem térdelt le a francia válogatott – Orbán Viktor szavait idézi a francia sportújságíró

Ellentétben a francia nemzeti labdarúgó-válogatott korábbi bejelentésével, a Kékek mégsem térdeltek le a Marseillaise (a francia nemzeti himnusz) és a meccs kezdetét jelző bírói sípszó között a Németország elleni mérkőzésen.

A francia válogatott korábbi elköteleződése (mely szerint letérdeléssel állnak ki a BLM mozgalom mellett), majd végül az akció lefújása is egyaránt megosztotta a francia társadalmat: ki a szimbolikus gesztust értékelte volna, ki pedig azt, hogy a Kékek csapata mégsem hurcolta be a BLM mozgalom ideológiáját a labdarúgó Európa-bajnokságra.

A francia válogatott kapitánya és kapusa elmondta, hogy véleményük szerint vagy minden csapatnak gyakorolnia kellene a gesztust, vagy egyiknek sem. Lloris hozzátette, hogy úgy látták helyesebbnek, ha nem osztják meg a szurkolókat ezzel a kérdéssel.

Matthieu Croissandeau, francia sportújságíró a BFMTV-nek a labdarúgó Európa-bajnoksággal foglalkozó műsorában fejből idézte Orbán Viktor szavait: „A magyar ember a Jóisten, a hazája előtt térdel le, és ha megkéri a szerelme kezét.”

Források: twitter.com, leparisien.fr, valeursactuelles.com, rmcsport.bfmtv.com

Légi taxik: Európában már akár a 2024-es párizsi olimpia idején is debütálhatnak

A dél-koreai autóipari vállalatnak, a Hyundai Motorsnak az észak-amerikai régióért felelős vezérigazgatója, José Muñoz bejelentette, hogy a vállalat felgyorsítja a légi taxik fejlesztését azért, hogy azokat már akár 2025-től forgalomba állíthassák az Amerikai Egyesült Államok nagy repterein.

Az ambiciózus, rövidtávú célt a vállalatcsoport azért tűzte ki maga elé, mert az amerikai légitaxi-piac első (vagy elsők közötti) szereplőjeként a Hyundai olyan jelentős mértékű üzleti forgalomnövekedést tudna elérni, amely a hagyományos gépjárművek kategóriájában már nem lehetséges az autógyártók nagy száma miatt. Muñoz elmondta, hogy a Hyundai a légi taxijaival nem csak a személyforgalomban, hanem az áruszállítási szektorban is részt kíván venni. A Morgan Stanley, nemzetközi pénzügyi befektető cég elemzése szerint a légi taxik piacában rejlő üzleti lehetőség az USA-ban 2040-re elérheti az egytrillió dollár értéket, amely tíz év alatt akár kilenc trillió dollárig is emelkedhet.

Franciaország eközben szintén lépéseket tett a légitaxi-piac megnyitására. A francia repterek működtetéséért felelős vállalat egy francia tömegközlekedési vállalattal karöltve a német Volocopter céggel létrehozott közös vállalkozás keretében tervezi a VoloCity névre keresztelt repülőtaxikat szolgálatba állítani a 2024-es párizsi olimpia nézőinek szállítására.

Forrás: fr.sputniknews.com

(Borítókép: Az Ehang kínai pilóta nélküli légi járműveket gyártó vállalat EH216-os dróntaxijának tesztelése a dél-koreai közlekedési minisztérium rendezvényén a Szöultól nyugatra fekvő Joido szigetén 2020. november 11-én. Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.