Felmentette Trumpot az amerikai szenátus

Korábban úgy tűnt, hogy nem ér véget szombaton az eljárás, ugyanis a szenátus jóváhagyta a tanúk meghallgatását.

Forrás: MTI2021. 02. 14. 7:21
TRUMP, Donald; TRUMP, Melania
Andrews légitámaszpont, 2021. január 20. Donald Trump leköszönõ amerikai elnök és a felesége, Melania Trump beszáll az elnöki gépbe a marylandi Andrews légitámaszpontra, hogy floridai birtokára repüljön 2021. január 20-án. Ezen a napon iktatják be hivatalába az új elnököt, Joe Bident. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta Fotó: Manuel Balce Ceneta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton felmentette Donald Trump korábbi amerikai elnököt az Egyesült Államok szenátusa az ellene – lázadás szításának a vádjával – indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) végén. A felsőház az eljárás utolsó tárgyalási napján 57:43 arányban arra szavazott, hogy Donald Trump bűnös az ellene felhozott vádakpontokban. Azaz az összes demokrata szenátoron kívül hét republikánus felsőházi képviselő voksolt arra, hogy a korábbi elnököt el kell ítélni. Elítéléséhez azonban a szenátusban kétharmados többségre lett volna szükség. A testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya. Így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellett volna az elnök elítélését.

Korábban úgy tűnt, hogy nem ér véget szombaton az eljárás, ugyanis a szenátus jóváhagyta a tanúk meghallgatását, ami azt jelentette volna, hogy napokkal, de akár hetekkel is elhúzódhat a tárgyalás befejezése. Pár órával később azonban úgy döntöttek, hogy nem tartanak meghallgatást, hanem bizonyítékként rögzítik Jaime Herrera Beutler egy korábbi nyilatkozatát.

A republikánus képviselő pénteken arról számolt be, hogy Trump egy telefonbeszélgetésben közölte: a tömeget jobban felháborítja az elnök választási veresége, mint a Republikánus Párt politikusait. Azt is mondta, hogy Trump eleinte tagadta, hogy az ő támogatói támadták volna meg a Capitolium épületét, ahol éppen az elnökválasztás eredményét készült jóváhagyni a szenátus.

Jaime Herrera Beutler egyike azoknak a republikánus képviselőknek, akik támogatták a Trump elleni eljárás megindítását. A szavazást megelőző záróvitában Joe Neguse coloradói demokrata képviselő – aki egyike az úgynevezett impeachment-menedzsereknek – arra szólította fel a szenátorokat, hogy szavazzanak Trump elítélésére, mert „a tét már nem is lehetne nagyobb”. Neguse úgy fogalmazott, hogy a hideg, kemény igazság az, hogy ami január 6-án történt, az megismétlődhet. – Szenátorok, ez nem történhet meg újra! A döntés az önök kezében van – mondta a demokrata politikus.

– Donald Trump ártatlan az ellene felhozott vádakban, és a felbujtás soha nem történt meg – emelte ki a záróvitában elmondott beszédében a korábbi elnök ügyvédje. Michael van der Veen kifejtette: a ház vádemelésének pontos szövege alapján ez a tárgyalás arról szól, hogy Donald Trump szándékosan szított-e erőszakot, sőt felkelést az Egyesült Államok ellen.

– Bármennyire is borzalmas felvételeket láthattunk a rendbontók viselkedéséről, és bármennyi érzelmet kavart fel a tárgyalás, ez nem változtat azon a tényen, hogy a volt elnök ártatlan az ellene felhozott vádakban – mondta Trump ügyvédje.

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője a szavazás után azt mondta: beletörődött a testület döntésébe, hogy felmentette Trump elnököt, de szerinte a szavazás eredménye sérti azoknak a hazafiaknak az emlékét, akik életüket adták a köztársaságért az elmúlt évszázadokban. – A volt elnök ihlette, irányította és ösztönözte a tömeget, hogy erőszakosan akadályozza meg a hatalom békés átadását – fogalmazott Schumer.

A szenátusban kisebbségben lévő republikánusok vezetője, Mitch McConnell azt mondta: az alkotmány világosan leírja, hogy az elnök, az alelnök és polgári tisztségviselők azok a személyek, akiket törvényesen, impeachment alapján fel lehet menteni és el lehet ítélni. – Nincs hatáskörünk arra, hogy elítéljünk egy volt tisztségviselőt, aki most már magánpolgár – hangoztatta McConnell, hozzátéve: nem számol azzal a lehetőséggel, hogy Donald Trumpot bíróság elé állítják.

Szenátusi felmentése után Donald

Trump a közleményében ismét boszorkányüldözésnek nevezte az ellene indított második alkotmányos felelősségre vonási eljárást. „Ez hazánk történelme legnagyobb boszorkányüldözésének újabb szakasza volt. Soha egyetlen elnök sem élt át hasonlót” – fogalmazott Trump, aki megköszönte ügyvédei közreműködését, és utalt arra is, hogy továbbra is tevékenyen részt vesz majd a politikai életben.

„Az a történelmi, hazafias és gyönyörű mozgalmunk, amelynek célja, hogy Amerikát ismét nagyszerűvé tegyük, csak most kezdődött el. Az elkövetkező hónapokban sok mindent kell megosztanom veletek, és várom, hogy folytathassuk hihetetlen utunkat együtt” – írta. Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felelősségre vonási eljárás megindítására szavazott. 2019-ben hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával indult vele szemben impeachment, akkor a szenátus szintén felmentette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.