Ferenc pápa: A nők elleni erőszak az istenkáromláshoz hasonló

A nők ellen elkövetett erőszak istenkáromláshoz hasonló – hangsúlyozta szerdai újévi homíliájában Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában, a Vatikánban.

Forrás: MTI2020. 01. 01. 15:42
FERENC ppa
Vatikánváros, 2020. január 1. Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott újévi misén 2020. január 1-jén. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi Fotó: Angelo Carconi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyházfő elítélte, hogy a nők teste áldozattá válik a hirdetések, a profit és a pornográfia profanitásának oltárán, egyúttal azt is, hogy a nők rendszeresen válnak bántalmazás, verés, nemi erőszak és prostitúció áldozatává, vagy terhességmegszakításra kényszerítik őket.

„A nők ellen elkövetett erőszak minden formája Isten megsértésével ér fel” – szögezte le a katolikus egyházfő.

Ferenc arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha az új évben jobb világra törekszünk, akkor méltósággal kell bánni a nőkkel. A világ egysége és békéje érdekében a nőket teljesen be kell vonni a döntéshozatalba – hangoztatta.

„A nők a béke adományozói és közvetítői, és teljesen be kell kapcsolódniuk a döntéshozatalba” – nyomatékosította a pápa. „Mert, mikor a nők átadhatják ajándékaikat, a világ egységesebb és békésebb. A nők győzelme az emberiség egészének győzelme” – tette hozzá Ferenc.

Az egyház ügyeivel kapcsolatban a pápa egységre szólított fel, óvott a megosztottságtól, és az ördögöt tette felelőssé azért, ha egyesek a különbségeket, az ideológiákat és a megosztottságot hangoztatják.

Ferenc pápa bocsánatot kért azért, hogy ráütött a kezére egy nőnek, aki utána kapott és megragadta a karját előző nap, amikor a Szent Péter téren a kordonnál köszöntötte a híveket. A pápa szerdán azt mondta: elveszítette a türelmét, és ezzel rossz példát mutatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.