Guterres: A terroristák megerősítették jelenlétüket Afrika Száhel-övezetében

Forrás: MTI2019. 11. 14. 8:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különféle terrorszervezetek megerősítették jelenlétüket a Szahara déli peremén, Szenegáltól Eritreáig húzódó Száhel-övezetben, emiatt a térségben egyre jobban elszabadul az erőszak – figyelmeztetett szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának készített jelentésében António Guterres ENSZ-főtitkár.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a terrorizmus hatalmas területeken destabilizál, és etnikai feszültségeket szít különösen Maliban és Burkina Fasóban. Az ENSZ-főtitkár úgy véli, hogy ennek a fenyegetésnek a kezelését nem szabad csak a térség vagy Afrika országaira bízni, hanem az egész nemzetközi közösség felelőssége kell, hogy legyen.

Guterres szerint a probléma forrása az érintett területeken a szegénység, a társadalmi kirekesztettség, a bűnelkövetők büntetlenségének terjedése, a kormányzati kontroll meggyengülése, amelyeket súlyosbít a klímaváltozás hatása és a helyi erőforrások hiánya is. Guterres aláhúzta, hogy az erőszak legnagyobb áldozata a polgári lakosság, amit megdöbbentőnek nevezett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.