Gyorsult az amerikai magánszektor növekedése szeptemberben

Enyhén gyorsult az amerikai gazdaság magánszektorának növekedése szeptemberben, és a vártnál is erősebben teljesített a feldolgozóipar az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport hétfőn közzétett felmérésének tanúsága szerint.

Forrás: MTI2019. 09. 23. 22:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes adatok szerint a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,0 pontra, öthavi csúcsra emelkedett. Elemzők az augusztusival megegyező értékre, 50,3 pontra számítottak.

A szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe 50,9 pontra kúszott fel az augusztusban mért 50,7 pontról. Elemzők azonban jobb adatot, 51,5 pontos értéket vártak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari előzetes értékek összesítésével kalkulált kompozit BMI 51,0 pontra nőtt szeptemberben az előző havi 50,7 pontról. Elemzők csökkenésre, 49,6 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását tükrözi.

Bár a feldolgozóiparban és a szolgáltatási ágazatban is gyorsult valamelyest a növekedés, az ütem alacsony, amit jól mutat, hogy az összetett beszerzésimenedzser-index 51,0 pontos értéke messze elmarad az utóbbi egy évtized 55,0 pontos átlagától.

Az előzetes eredményt kommentálva Tim Moore, az IHS társigazgatója rámutatott: a felmérés arról tanúskodik, hogy a vállalatok nehezen birkóznak meg a kereskedelmi vitákból és az egyre bizonytalanabb kilátásokból fakadó ellenszéllel.

A szeptemberi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a hazai össztermék (GDP) évesítve nagyjából 1,5 százalék körüli mértékben bővülhetett a harmadik negyedévben.

A kilátások borúsak, az új megrendelések állományának bővülése 2009 óta a legalacsonyabb szintre esett. 2010 óta először a megkérdezett vállalatok nem bővítették foglalkoztatottaik számát, hanem leépítettek, miközben enyhültek az árnyomások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.