Határszemlét tartott az amerikai alelnök

A Fehér Ház nagy nehezen rávette magát, hogy Kamala Harrist elküldje a migránshelyzet felmérésére.

Mártonffy Attila
2021. 06. 26. 12:37
HARRIS, Kamala; MAYORKAS, Alejandro
Kamala Harris amerikai alelnök (j2), Veronica Escobar texasi demokrata párti képviselõ (j3), Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter (j) és Dick Durbin szenátor (b) az El Pasó-i határszakaszért felelõs határõr-parancsnokságon. MTI/EPA/ABACA Press pool/Yuri Gripas Fotó: Yuri Gripas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta várt látogatást tett pénteken a mexikói határnál Kamala Harris amerikai demokrata alelnök, hogy az ellenzéki republikánusok hetek óta tartó bírálata után személyesen győződjön meg az Egyesült Államokba irányuló migránsáradat hatásairól. Joe Biden elnök március végén bízta meg alelnökét a bevándorlás okozta válsághelyzet megoldásával. Mire azonban Harris munkához látott, a tavaszi hónapokban rekordszámú illegális bevándorlót vettek őrizetbe az Egyesült Államok déli határainál.

Csak májusban mintegy 180 ezer embert fogtak el a határ illegális átlépését követően, amire 2000 óta nem volt példa.

Kamala Harris amerikai alelnök (jobbra a második), Veronica Escobar texasi demokrata párti képviselő (jobbra a harmadik), Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter (jobbra) és Dick Durbin szenátor (balra) az El Pasó-i határszakaszért felelős határőr-parancsnokságon
Fotó: MTI/EPA/ABACA/Yuri Gripas

– Az elnök és én teljességgel elköteleztük magunkat amellett, hogy biztosítsuk bevándorlási rendszerünk működését és emberiességét, és úgy vélem, sikerült előrelépnünk ezen a téren – jelentette ki az alelnök a texasi El Paso városában az MTI szerint. Egyúttal felszólította ellenfeleit, hogy hagyjanak fel a politikai egymásra mutogatással. Rövid látogatása során Harris a határ közelében emelt bevándorlási létesítményeket keresett fel, valamint találkozott 9–16 éves migráns lányokkal.

Első külföldi útjára Harris június elején Guatemalába és Mexikóba látogatott, ahol arról beszélt, hogy kezelni akarja a kiváltó okait annak, hogy ezrek próbálnak ebből a térségből eljutni az Egyesült Államokba. Ez alkalommal az volt a szándéka, hogy meggyőződhessen a hatásáról annak, amit előzőleg Közép-Amerikában látott. Kamala Harris kifejtette, hogy azért választotta éppen El Pasót, mert a Trump-kormányzat ebben, a mexikói határon fekvő városban mutatta be a „gyermekek elkülönítésének politikáját”. Trump elnöksége alatt csaknem négyezer migráns gyermeket választottak el családjuktól, és idén június elejéig több mint kétezer esetében még nem sikerült a családegyesítés. Bírálói szerint az alelnöknek a közelben lévő Fort Bliss-i sátortábort kellett volna meglátogatnia, ahol a migráns gyerekeket tartják elkülönítve. A BBC brit közszolgálati televízió oknyomozó újságírói szerint

itt szinte mindennapos a szexuális zaklatás, tombol a Covid-járvány, széles körű a tetvesedés, az éhező gyermekek fövetlen húst kénytelenek enni, ráadásul sivatagi homokviharok is megkeserítik az életet.

– Hány kislányt kell még megerőszakolni ahhoz, hogy válságossá nyilvánítsák a helyzetet? – szögezték a Trump-párti tüntetők a kérdést az alelnöknek. A Fehér Ház pénteken ígéretet tett a körülmények kivizsgálására, s bejelentette, hogy Xavier Beccera egészségügyi miniszter a helyszínre fog utazni ezen a héten. Egyidejűleg egy demokrata képviselő, Henry Cuellar arra panaszkodott, hogy az adminisztráció migránskezelése gyengének tüneti fel a pártot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.