Híveinek is fájnak Trump tájékoztatói

Mártonffy Attila
2020. 04. 27. 16:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök tanácsadói is szövetségesei attól tartanak, hogy az elnök hosszadalmas, napi nyilvános tájékoztatói a koronavírus-járvány aktuális helyzetéről politikailag visszaüthetnek, ezért a Fehér Házban fontolgatják, hogy kissé visszafogják a megjelenéseket. Az NBC News hírcsatorna szerint ennek tulajdonítható, hogy Trump a hét végén már nem tartott eligazítást a témában. Az NBCN információi szerint az igazolt fertőzöttek száma tegnap meghaladta a 972 ezret, a kórban elhunytak száma pedig 55 ezer körül alakult.

Deborah Birx járványtani professzor, a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket irányító elnöki munkacsoport koordinátora kijelentette, hogy a társadalmi távolságtartásról szóló intézkedések jó részét egész nyáron fenn kell tartani. Trump szerepléseinek csökkentése minden bizonnyal arra is visszavezethető, hogy az Egyesült Államokban heves szócsata bontakozott ki az elnök egyik minapi megjegyzése miatt. Egyik szokásos napi sajtókonferencián ugyanis úgy fogalmazott: a háztartási fertőtlenítőszerek nyomán a vírusok egy perc alatt eltűnnek. Felvetette, hogy például akár azzal is meg lehetne próbálkozni, hogy injekcióval juttassanak ilyen fertőtlenítőszereket az emberi szervezetbe.

A távirati iroda szerint felvetette azt is, hogy ultraibolya (UV-) sugárral vagy nagyon erős fénynyalábbal lehetne kezelni a koronavírus-fertőzött betegeket. Egészségügyi szakemberek szólaltak meg ennek nyomán, akik elítélően szóltak a felvetésről; és két, fertőtlenítőszereket gyártó nagycég is közleményben tudatta, e szerek veszélyes anyagok, és nem szabad, hogy az emberi szervezetbe jussanak. Ezt a nézetet hangoztatta Birx is.

Trump korábban arról beszélt, hogy az ország kezd munkába állni, de a társadalmi elkülönülés, a szájmaszk önkéntes viselése és a higiéniai szabályok betartása továbbra is fontos. Elmondta azt is, hogy múlt pénteken aláírta és ezzel törvényerőre emelte a kongresszus által elfogadott 484 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot. Azt emelte ki, hogy a csomagban elkülönítettek harmincmilliárd dollárt a kis hitelintézetek és azok számára, amelyek kisebbségi vagy nagyon rossz helyzetben lévő közösségeket szolgálnak ki. Az elnök megemlítette azt is, hogy már több mint nyolcvanmillió amerikaihoz érkezett meg az a csekk, amellyel a szövetségi kormányzat nyújtott egyszeri készpénzes segítséget a nehéz helyzetbe került családoknak. – Egy négytagú család 3400 dollárt kap, s ez nagyszerű, mindenki megérdemli – fogalmazott Trump.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója arról tájékoztatott, hogy az államban áprilisban most először fordult elő, hogy egyetlen napon kevesebb mint négyszáz ember halt meg a Covid–19 betegségben. Leszögezte ugyanakkor, ez az adat is szörnyűséges, de messze alatta marad a csúcsponttól, amikor a betegség naponta nyolcszáz halálos áldozatot szedett a húszmilliós állam területén. Szombaton még mindig ezer új beteget szállítottak kórházba, azonban ez is kevesebb, mint a korábban súlyosan megbetegedettek száma. New Yorkban kéttucatnyian haltak meg egy idősotthonban a koronavírus-betegség miatt az elmúlt hónapban, miután az intézménynek vissza kellett fogadnia a kórházból elbocsátott, a koronavírus által megbetegített, de már lábadozó betegeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.