Izrael nyitásra készül, a beoltottak száma négymillióhoz közelít

Benjamin Netanjahu már oltóanyaggyárak építéséről tárgyal a Pfizerrel és a Modernával, hogy Izrael „a koronavírus elleni harc nemzetközi központjává” válhasson.

Forrás: The Jerusalem Post, Business Insider2021. 02. 16. 11:19
null
Bnei Brak, 2021. február 11. Ultraortodox zsidó férfi megkapja a koronavírus elleni vakcinát az Ichilov Egészségügyi Központban a Tel-Avivtól keletre fekvõ Bnei Brakban 2021. február 11-én. Izrael megkezdte az ultraortodox közösségek tagjainak tömeges oltását. Az országban eddig hárommillióan kapták meg az elsõ és kétmillióan a második adag oltást. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael a két vezető oltóanyag-előállítóval, a Pfizerrel és a Modernával folytat tárgyalásokat arról, hogy megnyitná saját vakcinagyárait. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn, egy helyi televízió adásában elmondta, hogy már mindkét cég vezérigazgatójával beszélt az ügyben.

– Arról tárgyalok velük, hogy két vakcinaüzemet nyitnék Izraelben, amelyeknek köszönhetően az ország a koronavírus elleni harc nemzetközi központjává válhatna

– fejtette ki.

Hozzáfűzte: arról is szólnak a megbeszélések, hogy a cégek még több tízmillió vakcinával is ellássák Izraelt, és így az országnak elegendő oltóanyaga legyen az évente szükséges emlékeztető adag beadásához az állampolgárok számára.

– Jelenleg egy olyan helyzetet szeretnék megteremteni, amelyben a jobboldal, a baloldal, az arabok, a zsidók, vagyis mindenki megkaphatná az oltást, és biztosítani szeretném azt is, hogy a jövőben is beoltathassák magukat

– nyilatkozta Netanjahu.

Ultraortodox zsidó férfi megkapja a koronavírus elleni vakcinát az Ichilov Egészségügyi Központban a Tel-Avivtól keletre fekvő Bnei Brakban 2021. február 11-én. Izrael megkezdte az ultraortodox közösségek tagjainak tömeges oltását
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Izrael volt a világ első országa, amely szerződést kötött a két gyógyszergyártóval. Júniusban, még mielőtt a Moderna befejezte volna a koronavírus elleni oltóanyagának kifejlesztését, Izrael már kétmillió adag megvásárlásába egyezett bele. Később további négymillió dózis szállításában állapodtak meg.

A Pfizerrel Izrael még tavaly novemberben kötött szerződést nyolcmillió vakcinaadag megvásárlásáról. Múlt hónapban a cég beleegyezett, hogy az összes állampolgár beoltásához elegendő mennyiségű oltóanyaggal látja el az országot, ha cserébe Izrael dokumentálja az oltási kampány hatékonyságát a fertőzöttségi arányt tekintve.

A 8,8 milliós lakosságú Izraelben várhatóan a mai napon lépi át a négymilliót a beoltottak száma.

Ebből több mint két és fél millióan ma már a második oltásukon is túl lesznek.

– Lemarad, aki nem kap oltást: tegnap a járvány elleni védekezéssel foglalkozó kormánykabinet megerősítette az egészségügyi minisztérium álláspontját, hogy csak a beoltottak és a koronavírusból felépültek mehessenek edzőtermekbe és kulturális helyekre.

– nyilatkozta Izrael egészségügyi minisztere, Yuli Edelstein.

Az úgynevezett koronavírus-kabinet ülésén Netanjahu elmondta, hogy az országnak óvatos és fokozatos nyitásra van szüksége. A miniszterelnök ismertette a kormány terveit, miszerint körülbelül két hét múlva a már beoltottaknak megnyílik a lehetőség, hogy többek között szállodákba, múzeumokba, éttermekbe és edzőtermekbe járhassanak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök volt az első az országban, akit beoltottak a koronavírus elleni vakcinával
Fotó: Amos Ben-Gershom / GPO

Mivel Izrael legutóbbi kutatása bizonyította, hogy a Pfizer-vakcina 94 százalékos hatékonyságot mutat a koronavírus megelőzésében, az ország reméli, hamarosan visszatérhetnek a normál kerékvágásba. A járvány kitörése óta körülbelül hétszázharmincezren betegedtek meg, és több mint ötezer ember vesztette életét a koronavírusban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.