Javított erdélyi pozícióin az RMDSZ

A nagyvárosokban viszont az etnikai arány alatt teljesített a magyar párt.

null
Fotó: Eros Zoltan-Levente
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó eredményeket ért el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a vasárnapi romániai helyhatósági választásokon. A sorból kiemelkedik a marosvásárhelyi siker, ahol az RMDSZ által is támogatott Soós Zoltán személyében húsz év után kerül magyar ember a polgármesteri hivatal élére. Szatmárnémetiben – ahol szintén kisebbségben vannak a magyarok – újraválasztották városvezetőnek az RMDSZ-es Kereskényi Gábort. Meglepő győzelmet aratott a magyar párt polgármesterjelöltje, Márk Endre Szászrégenben, ahol a harminc százalékot sem éri el a magyarok aránya. A Szabad Emberek Pártja színeiben választották újra Gálfi Árpádot Székelyudvarhely élére.

Romániában a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint a magát szintén jobboldali erőként meghatározó Mentsétek meg Romániát (USR) párt előre törését hozták az önkormányzati választások. Bukarestben Nicușor Dan, a PNL és USR által támogatott független jelölt 47 százalékos győzelmet aratott a hivatalban lévő Gabriela Firea szociáldemokrata főpolgármesterrel (39 százalék) szemben. Temesváron a németországi, román állampolgársággal nem rendelkező Dominic Fritzet választották elöljárójának. Fritznek nincsenek bánsági, romániai gyökerei, de már 2003 óta Temesváron él, számos kulturális és civil projekt kezdeményezője volt a városban.

Szimolikus győzelem

Illyés Gergely politológus szerint az RMDSZ szereplése sikeresnek tekinthető- – A kitűzött célokat elérték és négy megyei elnöki tisztség, valamint Szatmárnémeti vezetése mellé sikerült megszerezni Marosvásárhely polgármesteri tisztségét, ami óriási gyakorlati és szimbolikus győzelemként könyvelhető el.

Ugyanakkor meg kell említeni, hogy az olyan nagyvárosokban, mint Kolozsvár vagy Nagyvárad az RMDSZ (és utóbbi esetében az Erdélyi Magyar Néppárt is) mélyen az etnikai arányok alatt teljesített.

Úgy tűnik, hogy ezeken a helyeken választásról választásra többen voksolnak a győzelemre esélyes román jelöltekre – mondta el a Magyar Nemzetnek a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa. Az elemző úgy látja, a két kis párt egyesülése nyomán létrejött Erdélyi Magyar Szövetség azokon a településeken tudott sikereket elérni, ahol létezett egy társadalmi igény a személyi változásra, de az RMDSZ ezt nem hajtotta végre. Ugyanakkor a szövetségbe tömörült pártok továbbra is keresik azt a mondanivalót, ami megkülönbözteti őket az RMDSZ-től. Összességében enyhén visszaszorultak, a négy évvel ezelőtti tizenöt polgármesteri tisztséghez képest csak tízet szereztek. Az RMDSZ a négy évvel ezelőtti 195-höz képest 199 polgármesteri tisztséget nyert el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.