Jogalkotó vándorcirkusz

Az EP-t vándorcirkusznak is becézik, mivel székhelye Strasbourgban van, a parlamenti bizottságok Brüsszelben üléseznek, míg a parlamenti főtitkárság Luxembourgban található.

2019. 05. 23. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi az Európai Parlament feladata?

Az unió három legfontosabb szerve közül a tagállamok állam- és kormányfői által alkotott Európai Tanács határozza meg az EU általános politikai irányvonalait. Az Európai Bizottság a szerződések őre, az EU végrehajtó szerve, a jogalkotás kezdeményezője, az Európai Parlament feladata pedig az uniós jogszabályok elfogadása. A politikai területek nagy többsége tekintetében – gazdasági irányítás, bevándorlás, energia, közlekedés, környezet- és fogyasztóvédelem – a tanáccsal egyenrangú félként, társjogalkotóként jár el. Az EU teljes költségvetését például közösen fogadják el. Bizonyos kérdésekben – például adóügy, illetve kül- és biztonságpolitika – azonban csupán véleményt nyilvánít. Az Európai Parlament más uniós intézmények munkáját is ellenőrzi, biztosítja az uniós jog megfelelő végrehajtását.

Hol van a parlament székhelye?

Az Európai Parlamentet vándorcirkusznak is becézik, mivel székhelye Strasbourgban van – itt tartják a plenáris ülések egy részét –, a parlamenti bizottságok Brüsszelben üléseznek, míg a parlamenti főtitkárság Luxembourgban található. Bár az állandó költözködés évente közel kétszázmillió eurót emészt fel, Franciaország ragaszkodik a strasbourgi székhely megtartásához.

Kik ülnek az EP-ben?

Az európai parlamenti képviselőket 1979 óta az egész EU-ban közvetlen voksolással választják. Az elmúlt negyven évben a kereszténydemokrata és szociáldemokrata pártcsaládok többséget alkottak az EP-ben, lehetővé téve számukra a hatékonyabb együttműködést bizonyos kérdésekben. A felmérések szerint ezt a többséget most el fogják veszíteni, ezért szövetségesek után kell néz­niük. Minden tagállam az adott lakosság méretének megfelelően delegálhat képviselőket az EP-be. A legtöbbet (96-ot) Németország, a legkevesebbet (hatot-hatot) Észtország, Ciprus, Luxemburg és Málta. Az EP-képviselőknek egységesen 8757 euró (mintegy 2,9 millió forint) a havi jövedelmük.

Mit ért el az EP az elmúlt öt évben?

Az EP elfogadta többek között a roamingdíjak megszüntetéséről szóló jogszabálycsomagot: az EU-n belül a belföldi díjszabás mellett lehet hívást kezdeményezni, hívást fogadni, sms-t írni vagy internetezni. Támogatta az egyszer használatos műanyagok, például tányérok, evőeszközök, szívószálak és fülpiszkálók betiltását 2021-től. Megszavazta a vállalatok ügyfeleinek adatvédelmet biztosító általános adatvédelmi rendeletet, amely átláthatóvá teszi, mire használják az adatainkat a cégek és a kormányszervek; továbbá szigorítja az adatkezelési elveket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.