Johannis győzelmére számítanak

Nagyszeben egykori polgármestere tekintélyes, tizenöt százalékos előnnyel vág neki a döntő menetnek, ahol a Viorica Dăncilă lesz az ellenfele.

Incumbent candidate Klaus Iohannis smiles as he casts his ballot in the first round of a presidential election
ROMANIA-ELECTION/PRESIDENT Fotó: Inquam Photos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis jelenlegi államfő győzelmére számítanak az elemzők a vasárnapi román elnökválasztás második fordulójában. Nagyszeben egykori polgármestere tekintélyes, tizenöt százalékos előnnyel vág neki a döntő menetnek, ahol az a Viorica Dăncilă lesz az ellenfele, akit nemrég bizalmatlansági indítvánnyal buktattak ki a miniszterelnöki székből.

Klaus Johannis
Viorica Dăncilă

A megméretés célegyenesében a két államfőjelölt közötti élő televíziós vita elmaradása volt a fő téma. Míg a szociáldemokrata exkormányfő megfutamodással vádolta Johannist, amiért az nem kíván kiállni egy nyílt kétoldalú összecsapásra, addig az újrázásra készülő államfő azzal érvelt, hogy nincs megbeszélnivalója annak a Szociáldemokrata Pártnak a vezetőjével, amely korábban offenzívát indított a román demokrácia ellen. A vita helyett mindkét jelölt külön-külön igyekezett üzenni a médián keresztül a közvéleménynek. Ezt a párhuzamos csatát az elemzők szerint Dăncilă nyerte meg, mivel ő több maratoni sajtótájékoztatón is elfogadhatóan állta a sarat, ellenfele viszont csupán egy jól koreog­rafált rendezvényen beszélgetett az őt támogató médiumok képviselői­vel.

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője lapunknak elmondta, tizenöt százalékos előnye birtokában Klaus Johannis biztonsági játékot választott. Nem mozdult ki a komfortzónájából, kerülte a közvetlen összecsapást ellenfelével, az eredmény tartására törekedett. Az elemző megjegyezte, ez a módszer könnyen ellene fordulhat, hiszen az a néhány betanult frázis, amellyel a pártján, a Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívüli tábort szeretné a második fordulóban maga mellé állítani, kevésnek bizonyulhat a tartalom teljes hiá­nyának helyettesítéséhez és a fanatikusan elkötelezett híveken kívüliek mozgósításához.

A fő üzenetek szerint Dăncilă a „románokat tisztelő”, nekik nemzetközi tisztelet is kivívó, „román szívű” államfő akar lenni, kampányában jelentős hangsúlyt kapott a nemzeti büszkeség. Johannis ezzel szemben egy vállalkozóbarát, a közös európai értékeket tiszteletben tartó, a kommunista örökséggel végképp szakító, a modernizálás útjára lépő „normális Románia” ígéretével kampányolt.

A jobbközép, néppárti PNL által jelölt Johannis esélyeit növeli, hogy a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség a német nemzetiségű elnök támogatására buzdította híveit. Így tett a jobboldali, nacionalista Népi Mozgalom Párt is. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről Kelemen Hunor pártelnök közölte: a magyar választópolgárok lelkiismeretére bízza, hogyan voksolnak. – Nem zárható ki, különösen a nagyvárosi magyar fia­talok, értelmiségiek részéről, hogy ezúttal is szépen felsorakoznak Johannis vagy éppen Dăncilă mögé, holott mindkettő bizonyította már, fikarcnyit sem érdekli őket a magyarság mint közösség – mondta el az erdélyi magyarok várható viszonyulására vonatkozó kérdésünkre Pászkán Zsolt elemző.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.