Jött a válasz Brüsszelből: Varga Judit nem kap szót az EP-ben

Az igazságügyi miniszter kérte, hogy felszólalhasson az uniós parlament szerdai vitáján.

2020. 05. 12. 12:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk kedden beszámolt, az igazságügyi miniszter kérte, hogy felszólalhasson az uniós parlament szerdai, a magyar rendkívüli jogrendről szóló vitáján. Varga Judit az EP baloldali elnökének, David Sassolinak küldött levelében azzal érvelt: egy komoly ügyről szóló, demokratikus vitában minden érintett felet meg kellene hallgatni. – Azt kérem, hogy felszólalhassak az ülésen, és válaszolhassak is az ott elhangzottakra – írta a miniszter.

A brüsszeli elutasító válaszra nem kellett sokáig várni, az EP elnöke ugyanis nemrég azzal utasította el a magyar kérést, hogy online jelenleg nem lehetséges felszólalni a parlamenti vitán. A járvány miatt távmunkába kényszerült EP valóban csak a Brüsszelben lévő képviselőknek engedi a plenárisokon való érdemleges részvételt – ez érthető módon nemtetszést vált ki a legtöbb képviselőből.

A Varga Juditnak küldött válaszlevélben egyébként Sassoliék arra is felhívják a miniszter figyelmét, hogy a tagállamok részéről történő felszólalás a szabályok értelmében amúgy is csak állam- vagy kormányfői szinten történhetne. Utóbbi annak fényében érdekes, hogy az uniós bizottságot és a tanácsot sem legmagasabb szinten fogják képviselni a holnap délutáni magyar vitán.

Emlékezetes egyébként, hogy Orbán Viktor legutóbb 2018 szeptemberében, a hazánkat elmarasztaló Sargentini-jelentés megszavazásakor utazott az EP plenárisára és ismertette a magyar álláspontot. Az uniós parlament mindezek ellenére megszavazta a jogállamisági eljárás indítását Magyarországgal szemben.

Az EP szembe megy az európai alapértékekkel

Varga Judit még ma fel fogja szólítani az Európai Parlamentet arra, hogy igenis elmondhassa a hazai álláspontot a szerdai magyar vitán – ezt az igazságügyi miniszter közölte friss Facebook bejegyzésében, azután, hogy az EP baloldali elnöke, David Sassoli első körben elutasította Varga személyes, vagy online részvételi lehetőségét. A miniszter ma Vera Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével is egyeztet az ügyben telefonon.

Varga Judit a közösségi oldalán azt írta: „Az Európai Parlament balliberális többsége úgy kíván ítéletet mondani Magyarország felett, hogy a tisztességes eljáráshoz fűződő legalapvetőbb elvet is semmibe véve nem teszi lehetővé, hogy a Magyar Kormány tagjaként kifejthessem jogi és politikai álláspontunkat a sokadik hazánkról szóló brüsszeli vitában. Ezzel az EP a legalapvetőbb demokratikus jogokat veszi semmibe és mindeközben nem vesz tudomást az Európai Bizottság hivatalos álláspontjáról sem, miszerint a magyar koronavírustörvény nem sérti az uniós jogot” Az EP-elnök elutasító levelével kapcsolatban arra is emlékeztetett: a demokratikus legitimációjára oly büszke EP úgy kíván jogállamiságról, demokratikus alapértékekről vitatkozni, hogy a tisztességes eljárás alappillérét, az érinett fél személyes meghallgatását kívánja ellehetetleníti. Varga Judit szerint egy demokratikus vita alapja, hogy az érintett félnek lehetőséget kell adni arra, hogy elmondhassa véleményét, az EP azonban – nem először – szembe menve az európai alapértékekkel, nem kívánja biztosítani ezt a lehetőséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.