Júniustól 35 éves korukig jelenthetik fel bántalmazójukat a spanyol gyerekek

Elfogadta a spanyol parlament az új gyermekvédelmi törvényt, mely várhatóan júniusban lép életbe.

Tóth Brigitta
Forrás: Mediaworks2021. 05. 10. 19:26
null
Sajnos világszerte még mindig sok gyermek van kitéve a bántalmazásnak (a kép illusztráció) Forrás: flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta a spanyol parlament az új gyermekvédelmi törvényt, mely várhatóan júniusban lép életbe. Ennek értelmében a gyerekeknek jóval több idejük lesz arra, hogy feljelentsék zaklatóikat, és nem kell többször vallomást tenniük ahhoz, hogy foglalkozzanak az ügyükkel. Spanyolországban csaknem hetente kattan a bilincs egy-egy pedofil csuklóján.

Iskolában, magánórákon és videójátékon keresztül támadó pedofil tanárok, egy madridi faluban molesztáló gyümölcsárus és több mint kétszáz szexuális zaklatás az elmúlt húsz évből, mely az egyházhoz köthető – ez az elmúlt három hét bűncselekményeinek a mérlege Spanyolországban, ahol csaknem hetente tartóztatnak le a rendőrök egy-egy pedofilt.

A minap egy 24 és egy 50 éves férfit vittek előzetes letartóztatásba, miután egyikük Madridból, a másik Jaénból ugyanazzal az eszközzel próbált 8-9 éves gyerekeket zaklatni: egy videójátékon keresztül léptek kapcsolatba velük, majd miután a bizalmukba férkőztek, virtuális ajándékokat ígértek nekik meztelen fotókért cserébe. A jaéni férfi, aki ráadásul tanárként dolgozott, egy még nem azonosított kisgyereket személyes találkozóra is megpróbált rávenni, további ötnek pedig a nemi szervéről küldözgetett fényképeket. Néhány nappal korábban szintén egy tanárt tartóztattak le, aki angol nyelvet oktatott egy madridi iskolában és privátban is.

Ő 36 kiskorú ellen követett el bűncselekményt, négy és nyolc év közötti kicsiket molesztált.

Szintén a közelmúltban derült ki egy madridi falu gyümölcsárusáról, hogy ingyen gumicukrot adott a gyerekeknek, ha azok megengedték neki, hogy hozzájuk nyúljon. Az ő nevéhez 16 áldozat fűződik. A spanyol katolikus egyház is közzétette áprilisban az elmúlt húsz évről szóló statisztikáját az esélyegyenlőségi miniszter nyomására: 2001 óta kétszázhúsz szexuális zaklatásra derült fény, melyet az egyház képviselői gyerekek ellen követtek el.

A pedofíliával kapcsolatos statisztikai adatok lesújtóak Spanyolországban. A rendelkezésre álló információk szerint minden ötödik kiskorú gyermek esik áldozatul valamilyen mértékű szexuális bántalmazásnak, többségüket saját hozzátartozóik molesztálják.

Mindössze az esetek 15 százalékában történik tényleges feljelentés, mely részben annak tudható be, hogy a gyerekek nagy részét otthon molesztálják, így rajtuk és az elkövetőn kívül senki sem veszi észre, hogy mi történik. 2017-ben több mint háromezer, 17 éven aluliakkal szembeni visszaélés került a bíróság elé, a valóságban azonban ennél sokkal több ilyen eset történik. Szakértők úgy vélik, hogy sokan azért sem tesznek feljelentést, mert a spanyolországi igazságszolgáltatásban a gyerekeket nem hallgatják és nem értik meg. Nincs megfelelő személyzet, sem protokoll az ilyen típusú ügyek kezelésére.

Sajnos világszerte még mindig sok gyermek van kitéve a bántalmazásnak (a kép illusztráció)
Fotó: Flickr

A kormány tavaly jelentette be, hogy a bűncselekmények magas száma miatt megújítja az elavult gyermekvédelmi törvényt, melynek tervezetét az elmúlt hetekben fogadta el a spanyol parlament.

Eszerint a jelenlegi 18-ról 35 évre emelik a szexuális bűncselekmények elévülési idejét, ami azt jelenti, hogy a bántalmazott gyerekeknek sokkal több idejük lesz arra, hogy feljelentsék bántalmazóikat. Fontos változás az is, hogy innentől fogva a kiskorúaknak elég lesz egyszer vallomást tenniük – jelenleg minimum négyszer kell ezt megtenniük.

A szenátus májusban vizsgálja felül a tervezetet, és pontosítják, ahol szükséges. Ha minden a terv szerint halad, júniustól már az új gyermekvédelmi törvény előírásai alapján járnak majd el a hatóságok, melynek értelmében a pedofilok valamelyest szigorúbb büntetést is kapnak az eddigieknél. A börtönt például csak abban az esetben hagyhatják majd el egy-egy eltávozás erejéig, ha már letöltötték a büntetésük felét. Spanyolországban a pedofília bűncselekménye kettőtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel jár az elkövetett cselekmény súlyosságától függően.

Források: Elpais.com, Publico.es, Interior.gob.es, 20minutos.es, Eldiario.es

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.