Ursula von der Leyen második tesztje is negatív lett

Az Európai Bizottság elnöke múlt héten az uniós állam- és kormányfőkkel is találkozott, csak ezután derült ki, hogy még azt megelőzően, portugál útja során egy társaságban volt egy fertőzött személlyel. Ursula von der Leyen tünetmentes, az Európai Bizottság a tagállamok brüsszeli képviseleteit mindenesetre értesíti a fejleményekről. Hétfő kora délutánra pedig kiderült, hogy az elnöknő második tesztje is negatív lett.

Magyar Nemzet
2020. 10. 05. 11:54
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2020. október 5. 2020. szeptember 23-án Brüsszelben készített kép Ursula von der Leyenrõl, az Európai Bizottság elnökérõl. Von der Leyen október 5-én bejelentette, hogy önkéntes karanténba vonul, miután olyasvalakivel érintkezett, aki koronavírus-fertõzött volt. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság elnöke múlt heti, portugáliai munkaútja során találkozott egy koronavírus-fertőzöttel, emiatt karanténba kényszerült – erről maga Ursula von der Leyen tett bejelentést hétfőn a Twitteren.

Mint azt írta, múlt kedden találkozott a fertőzött személlyel, és most kedd reggelig marad karanténban, ugyanis a múlt csütörtöki eredménye negatív lett, és ma újra tesztelik.

Von der Leyen egyébként múlt csütörtökön és pénteken az állam- és kormányfők uniós csúcstalálkozóján is részt vett. A brüsszeli ülésen – ahol Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte – kötelezően tartották a társadalmi távolságtartás szabályait. Az Európai Bizottság hétfőn mindenesetre értesítette a tagállamok brüsszeli képviseletét a fejleményekről.

Sajtóértesülések szerint a fertőzött személy António Costa portugál kormányfő egyik tanácsadója. A miniszterelnök első tesztje szintén negatív lett. Nem tudni, hogy a szóban forgó tanácsadó az EU-csúcsra is Costával tartott-e.

Hétfő kora délután a bizottság közölte: megérkezett a második teszt eredménye, ami szintén negatív lett. Von der Leyen ennek ellenére holnapig biztosan karanténban marad.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ursula von der Leyent heti kétszer tesztelik

Az Európai Bizottság (EB) elnöke tünetmentes, jól érzi magát, hétfő reggel pedig online üléseket is levezényelt, ezt az EB szóvivője jelentette be hétfőn. Kiderült az is, hogy Von der Leyent és kabinetjének tagjait heti kétszer kötelezően tesztelik. Az elnöknő szerdán Görögországba utazna, egyelőre nem tudni, hogy az út zöld jelzést kap-e.

A brüsszeli sajtó firtatta azt is, hogy valóban szükséges volt-e Von der Leyen portugáliai útja.

Ezzel kapcsolatosan a szóvivő elmondta: a bizottsági elnöknek széles körű feladatokat kell ellátnia a tagállamokkal fenntartott politikai párbeszéd égisze alatt, ide tartozott a portugáliai munkaút is. A belgiumi szabályok szerint egyébként a fertőzött személlyel való érintkezést követő hét napban kell karanténba vonulni, a tünetmentes Von der Leyen emiatt „szabadulhat” már holnap. Az eheti teendőit ugyanakkor módosítják:

nem vesz részt az Európai Parlament hétfői vitanapján, a biztosi kollégium szerdai ülését pedig az első bizottsági alelnök, Frans Timmermans vezeti majd.

Michel és Sassoli is voltak már karanténban

Ursula von der Leyen karanténjával már valamennyi uniós csúcsvezetőt elért a vírusveszély. Emlékezetes, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke alig két hete kényszerült karanténba, így egy héttel az állam- és kormányfők uniós csúcstalálkozóját is el kellett halasztani.

Tavasszal pedig David Sassoli, az Európai Parlament olasz elnöke volt az, aki hazájából visszatért Brüsszelbe, majd ott vonult önkéntes karanténba.

A neves brüsszeli politikusok közül eddig Michel Barnierről, a bizottsági brexit-főtárgyalóról tudni, hogy átesett a koronavíruson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.