Katalónia tovább bomlasztja a spanyolországi egységet

A Baleár-szigetek kormánya átnevezi sportlétesítményeit a Franco-űzés jegyében · Önvédelmi harcművészetet kell tanulniuk az amerikai légiutas-kísérőknek · Egy francia polinéziai férfi a helyi nőket ajánlgatta Macronnak országjáró körútja közben · Katalónia tovább bomlasztja a spanyolországi egységet.

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks2021. 07. 30. 18:02
ARAGONS, Pre; VI. FLP
Barcelona, 2021. június 28. Pere Aragonés katalán elnök (j) és VI. Fülöp spanyol király (b) érkezik a barcelonai Mobil Világkongresszus (MWC) mobil távközlési kiállításra a megnyitó napján, 2021. június 28-án. MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia Fotó: Alejandro Garcia Forrás: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

A Baleár-szigetek kormánya átnevezi sportlétesítményeit a Franco-űzés jegyében · Önvédelmi harcművészetet kell tanulniuk az amerikai légiutas-kísérőknek · Egy francia polinéziai férfi a helyi nőket ajánlgatta Macronnak országjáró körútja közben · Katalónia tovább bomlasztja a spanyolországi egységet.

A Baleár-szigetek kormánya átnevezi sportlétesítményeit a Franco-űzés jegyében

A központi kormány által jóváhagyott új demokratikus emlékezet törvénye kimondja: el kell távolítani az összes, Franco-diktatúrára emlékeztető szimbólumot Spanyolországból, valamint a frankoizmus áldozatainak jóvátételt kell biztosítani. A baleár elnök, Francina Armengol csütörtökön bejelentette: a Spanyolország Hercegei nevet viselő legnagyobb sportlétesítményt átkeresztelik Baleár-szigeteki Sporttechnikai Központra. Mostanáig használt nevét még 1973-ban kapta a diktátortól, Francisco Francótól, aki a korrupciós botrányba keveredett I. János Károlyt és feleségét, Zsófia királynőt ajándékozta meg az elnevezéssel. A névváltást nem sokkal azután jelentették be, hogy Mallorca fővárosában, Palmában hosszú szünet után ismét megkezdték a város azon utcáinak átnevezését, melyek szintén a Franco-korszakból származnak.

Forrás: abc.es

Tóth Brigitta

Önvédelmet kell tanulniuk az amerikai légiutas-kísérőknek

Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal több száz amerikai légiutas-kísérőt kötelez önvédelmi-képzésre annak érdekében, hogy a légikísérők az amerikai repülőjáratokon egyre gyakrabban feltűnő erőszakos utasokat akár egyedül is meg tudják fékezni. A tanfolyamon elsajátítják, hogyan kell megütni, megrúgni, leteperni és mozgásképtelenné tenni azokat az őrjöngő utazókat, akik a személyzetet, a többi utast és a repülésbiztonságot is fenyegetik.

A járvány után ismét megélénkülő légi közlekedésben ugyanis rekordot döntött a repülés során támadóan, erőszakosan viselkedő utasok száma, július második felében, egy héten belül több mint száz olyan támadást jelentettek, amelyet egy magán kívül lévő utas hajtott végre repülés közben. Idén pedig már 3600 erőszakos incidensről tettek jelentést az amerikai Szövetségi Légiügyi Hivatalnak.

Forrás: edition.cnn.com

Egy francia polinéziai férfi a helyi nőket ajánlgatta Macronnak országjáró körútja közben

„Szerencse, hogy egyedül jöttél elnök úr, mert nagyon sok csinos lány van itt” – ezzel a felkiáltással fogadta Macron kézfogását egy francia polinéziai férfi, amikor Emmanuel Macron, francia köztársasági elnök Francia Polinéziába, Franciaország egyik tengerentúli területére utazott országjáró körútra. A polinéz férfi beszólását honfitársai üdvrivalgása és a francia elnök hangos nevetése követte. Emmanuel Macronról közismert, hogy diákkori szerelmét, a nála 24 évvel idősebb középiskolai tanárát vette feleségül, és az elnöki munkában is elválaszthatatlan házaspár a hivatalos utakra is többnyire együtt utazik.

Forrás: fr.sputniknews.com, twitter.com

Katalónia tovább bomlasztja a spanyolországi egységet

Pere Aragonés, a régió elnöke bejelentette, hogy nem hajlandó részt venni a pénteki, salamancai elnöki konferencián, melyen az összes régióvezető és a király is jelen lesz, hogy megtárgyalja a központi kormánnyal egyebek között az uniós források jövő évi elosztását az autonóm területek között. Pedro Sánchez kormányfő sajnálatát fejezte ki Katalónia miatt. Úgy fogalmazott: Aragonés megfosztja a katalán állampolgárokat attól a lehetőségtől, hogy a különböző, nagyon fontos kérdéskörökben meghallgassák véleményüket az elnökön keresztül. Baszkföld elnöke szintén az utolsó pillanatig várt a részvétel visszaigazolásával. Csütörtökig úgy tűnt, hogy ő sem hajlandó részt venni a konferencián, de végül péntek reggel megjelent Salamancában.

Forrás: lavanguardia.com

Tóth Brigitta

(A borítóképen Pere Aragonés katalán elnök és VI. Fülöp spanyol király érkezik a barcelonai Mobil Világkongresszus (MWC) mobil távközlési kiállításra a megnyitó napján, 2021. június 28-án. Forrás: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.