Kémkedés miatt utasított ki három orosz diplomatát Szlovákia

Kiutasított három orosz diplomatát Szlovákia, csütörtökig el kell hagyniuk az országot.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 08. 10. 21:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiutasított három orosz diplomatát Szlovákia – jelentette a szlovák közszolgálati hírügynökség (TASR) a pozsonyi külügyminisztérium megerősítésére hivatkozva hétfőn. A TASR közölte: a diplomatáknak a hét végéig kell elhagyniuk az országot. Az esetről elsőként a Markíza szlovák kereskedelmi csatorna számolt be.

A három orosz diplomata kiutasításáról még múlt csütörtökön született döntés – közölte a szlovák hírügynökséggel a külügyi tárca sajtóosztályának vezetője, aki az érintettek nevét és a kiutasítás okát nem pontosította. Utóbbi kapcsán azonban annyit elmondott, hogy a szlovák hírszerzés információi szerint az érintettek „a diplomáciai kapcsolatokról szóló egyezményben foglaltakkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak”.

Az orosz Kommerszant lap információi szerint az érintett diplomaták valójában az orosz hírszerzésnek dolgoztak. A szlovák Aktuality a forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy a diplomaták ügye kapcsolatban lehet Zelimhan Hangosvili csecsen származású grúz állampolgár tavalyi berlini meggyilkolásával. Hangosvilit egy évvel ezelőtt, augusztus 23-án lőtték le az utcán, majd néhány hónapra rá Németország két orosz diplomatát utasított ki az országból. Moszkva azonnal reagált és a német nagykövetség két munkatársát tiltotta ki.

A szlovák külügyi tárca az eset kapcsán hangsúlyozta: érdekelt a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében Oroszországgal, de a diplomaták tevékenységének összhangban kell lennie a bécsi egyezménnyel és a „szokványos elvekkel”, írja az MTI. Az orosz külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy a szlovák lépést azonos mértékű orosz válaszlépés követi majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.