Két kisgyerek is van az indiai repülőgép-baleset áldozatai között

Tizennyolcra emelkedett a pénteki indiai repülőgép-szerencsétlenség halálos áldozatainak száma, az áldozatok között van egy tíz és egy tizennyolc hónapos kisgyermek – közölte Hardíp Szing Puri légi közlekedési miniszter szombaton.

Forrás: MTI2020. 08. 08. 11:59
null
Kozsikódé, 2020. augusztus 8. A repülõgép-szerencsétlenség helyszíne a délnyugat-indiai Kozsíkódéban 2020. augusztus 8-án. Elõzõ nap landolás közben az Air India Express légitársaság Dubajból érkezõ gépe lecsúszott a leszállópályáról, majd kettétört. A fedélzetén tartózkodó 190 ember közül legkevesebb 18-an életüket vesztették, több mint 120-an megsérültek. MTI/EPA/Prakas Elamakkara Fotó: Prakas Elamakkara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban 16 halottról lehetett tudni. A sérültek száma több mint 120, közülük sokan válságos állapotban vannak. A fedélzeten 190 ember – 184 utas és hatfős személyzet – tartózkodott; a balesetet vélhetően a monszun miatti heves eső, a pálya csúszóssága és a rossz látási viszonyok okozták. A gép túlfutott a leszállópályán, majd összetört. A baleset a délnyugat-indiai Kerala államban található Kozsíkóde (Kálikut) repülőterén történt, amely egy domb tetején van. Az Air India Express légitársaság Dubajból érkező, Boeing 737-es típusú utasszállítója a kicsúszás után tíz métert zuhant, majd kettévált.

A szerencsétlenségben mindkét pilóta életét vesztette. A gépen olyan indiai állampolgárok utaztak, akik a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedtek, és most tértek haza. Az elmúlt hónapokban indiai állampolgárok tízezrei tértek haza repülővel, többségében a Perzsa-öböl menti országokból. A keresőcsapatok szombaton rábukkantak a gép feketedobozára.

KK Shailadzsa keralai egészségügyi miniszter azt kérte a keresésben résztvevő helyiektől, hogy elővigyázatosságból vonuljanak karanténba. A szerencsétlenség túlélőit tesztelik a koronavírusra – tette hozzá.

A nyomozás során a repülőgép állapotát, az időjárási körülményeket, a pilóták képzettségét és viselkedését, illetve a kifutópálya biztonságosságát is vizsgálják.

A kozsíkódei reptér 2850 méter hosszú, és egy meredélyekkel körülvett lapos dombtetőn található. A kifutópálya biztonsági zónáját 2018-ban megnövelték, hogy a nagyobb testű gépek is kényelmesen elférjenek. Bár a kifutópálya megfelel az ENSZ szabványainak, a világszervezet polgári repülési ügynöksége 150 méterrel hosszabb pufferzónát javasol annál, mint amekkorával a kozsíkódei reptér rendelkezik – hívta fel a figyelmet Harro Ranter, az Aviation Safety Network online adatbázis igazgatója.

Egy indiai hírügynökség szerint az illetékes hatóságok több biztonsági aggály – például repedések és pangó víz – miatt érdeklődtek a repülőtér vezetőségénél 2019-ben. A dél-ázsiai országban a legsúlyosabb, 349 áldozattal járó légi katasztrófa 1996-ban történt, amikor egy szaúd-arábiai repülőgép a levegőben összeütközött egy kazahsztánival.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.