Kettős vérfürdő Amerikában

Kevesebb mint egy nap leforgása alatt harminc ember halt meg és többtucatnyi megsebesült két tömegmészárlásban az amerikai El Pasóban és Daytonban.

Magyar Nemzet
2019. 08. 05. 11:03
A couple look on after a mass shooting at a Walmart in El Paso
Rendőrök és járókelők a bevásárlóközpontban történt mészárlás helyszínén Fotó: Jose Luis Gonzalez Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb mint egy nap leforgása alatt harminc ember halt meg és többtucatnyi megsebesült két tömegmészárlásban az amerikai El Pasóban és Daytonban. A texasi–mexikói határ mentén fekvő, döntően spanyol ajkúak lakta El Paso városban szombat délelőtt egy fegyveres egy bevásárlóközpontban lövöldözött, húsz ember halt meg és több mint kéttucatnyi megsebesült, többek állapota azonban még tegnap is válságos volt. Az elkövető a város egyik bevásárlóközpontjánál, a Walmart áruház előtt nyitott tüzet. A támadót elfogták, ellenállást nem tanúsított – jelentette az MTI. A lövöldözés alatt a Walmart zsúfolt volt, délelőtt tíz órakor mintegy háromezer vásárló és több száz alkalmazott volt az épületben az iskolaév közeledtével. Greg Allen helyi rendőrfőnök közölte: az előzetes nyomozás alapján feltehető, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt.

Az Egyesült Államokban ezalatt azt értik, hogy a támadó a származása, bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján választja ki az áldozatait. Utalt egy „kiáltványra”, amelyet az elkövetőnek tulajdonítanak. Greg Abbott texasi kormányzó szombati bejelentésében még szintén csak valószínűsítette, hogy a tettes, a 21 éves Patrick Wood Crusius gyűlöletből követte el a tömegmészárlást. Vasárnap azonban a szövetségi igazságügyi minisztérium ügyésze, John Bash El Pasóban sajtókonferenciát tartott, és ezen bejelentette: a hatóságok gyűlöletből elkövetett bűncselekmény miatti vádemelésre készülnek az elkövető ellen, a mészárlást pedig belföldi terrorcselekményként kezelik. A tegnapi sajtókonferencián Jaime Esparza texasi kerületi ügyész bejelentette: Texas állam azt tervezi, hogy halálbüntetést kér az elkövetőre. Mexikó jogi lépéseket tesz az Egyesült Államokban élő polgárai védelmében – jelentette ki tegnap a mexikói külügyminiszter.

Rendőrök és járókelők a bevásárlóközpontban történt mészárlás helyszínén
Fotó: Reuters

Tegnapra virradóra az ohiói Daytonban a belváros szórakozónegyedében, a Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen nyitott tüzet egy férfi, akit az egy percen belül helyszínre érkező – éppen a környéken járőröző – rendőrök agyonlőttek. Nan Whaley daytoni polgármester szerint ha a rendőrök nem érkeznek azonnal a helyszínre, a vérfürdő még nagyobb lett volna. „Ha a rendőrség nem reagál olyan gyorsan, akkor ma száznál is több áldozatot gyászolhatnánk” – fogalmazott.

Ohióban az első hírek arról szóltak, hogy a támadónak volt tettestársa is, de tegnapi sajtótájékoztatóján Matt Carper rendőrparancsnok ezt nem erősítette meg, s azt mondta, hogy a támadó gyaníthatóan egyedül volt. Kilenc embert ölt meg, és 26-an sebesültek meg, többüket tegnap még kórházban ápolták. Nan Whaley tegnapi sajtóértekezletén közölte, az elkövető egy 24 éves fiatal férfi, Connor Betts volt, a halálos áldozatok között van 22 éves húga, Megan is. Whaley elmondta, hogy Betts golyóálló mellényt viselt, AK-típusú támadófegyverrel lőtt, és fegyverekkel foglalkozó szaklapokat találtak nála, amiből a rendőrök arra következtetnek, hogy további merényletekre készülhetett.

Egy héttel ezelőtt hárman vesztették életüket és tizenöten megsebesültek, amikor egy 19 éves férfi egy AK–47-es gépkarabéllyal lövöldözni kezdett a kaliforniai Gilroyban rendezett fokhagymafesztiválon. A rendőrök agyonlőtték a támadót.

Ima az áldozatokért

Tegnap Ferenc pápa imával emlékezett meg a támadások áldozatairól. Az Angelust (Úrangyala imádság) követő beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az El Pasóban és Daytonban történt fegyveres támadások fegyvertelen embereket vettek célba. Ferenc pápa gyakran emeli fel a szavát a fegyverkereskedelem ellen. Korábban arról beszélt, hogy el kell hallgattatni a fegyvereket a háborúkban és a városok utcáin, és a politikusoknak véget kell vetniük a fegyverkezési versenynek, leállítva a fegyverek aggasztó terjedését főképpen a gazdaságilag erősebb államokban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.