Kinevezték az Egyesült Államok első női pénzügyminiszterét

A republikánusok azonban aggódnak, hogy az új pénzügyi intézkedések eladósíthatják az országot.

Forrás: MTI, Reuters, Fox Business2021. 01. 26. 13:59
Federal Reserve Chairman Janet Yellen smiles at an event hosted by the Economic Club of Washington
Federal Reserve Chairman Janet Yellen smiles at an event hosted by the Economic Club of Washington in Washington December 2, 2015. REUTERS/Joshua Roberts - RTX1WVPM Fotó: © Joshua Roberts / Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsöprő többséggel jóváhagyta az amerikai szenátus az Egyesült Államok első női pénzügyminiszterének kinevezését. A 74 éves, demokrata párti Janet Yellen közgazdásznak nagy többséggel, 84:15 arányban szavaztak bizalmat a szenátorok, ezzel együtt pedig megkezdődhet a munka a kongresszussal egy újabb gazdaságösztönző csomag elfogadásáról, a szankciós politika felülvizsgálatáról és a pénzügyi szabályozás erősítéséről. Yellen egyébként már korábban is történelmet írt, hiszen 2014-ben szintén első nőként őt választották meg a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöki posztjára.

A közgazdász pénzügyminiszteri kinevezését többnyire a republikánus párti törvényhozók ellenezték, akik azzal indokolták az elutasítást, hogy aggódnak a múlt héten beiktatott Joe Biden elnök 1900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomagterve, a tervezett adóemelések és egyéb kiadások miatt, mert azok növelhetik az államadósságot. A Yellent támogató 34 republikánus párti szenátor közül viszont többen azt ígérték, hogy együttműködnek fiskális politikai kérdésekben.

– További intézkedések nélkül egy hosszabb, fájdalmasabb recesszió következhet, később pedig a gazdaság hosszú távú gyógyulását kockáztatjuk

– jelentette ki korábban a közgazdász, aki már megosztotta észrevételeit a szenátussal arra vonatkozóan, hogy álláspontja szerint szükséges a Biden által javasolt gazdaságösztöntő csomag elfogadása.

A 74 éves Janet Yellen személyében először került nő az amerikai pénzügyminisztérium élére
Fotó: MTI/EPA/Kevin Dietsch

Yellen már az illetékes szenátusi bizottságban múlt héten tartott meghallgatásán arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy emelni kell a minimálbért, és bátran kell cselekedniük, különben azt kockáztatják, hogy a koronavírus-járvány egy hosszabb és fájdalmasabb recessziót okoz. Jelezte azt is, hogy hivatalba lépése után azonnal felülvizsgálja a pénzügyminisztérium által irányított, a Donald Trump kormányzata alatt jelentősen megszigorított pénzügyi szankciós politikát annak biztosítására, hogy azokat stratégiailag és megfelelő módon alkalmazzák.

Előrejelzések szerint Yellennek nem lesz könnyű dolga a Biden-adminisztrációban, hiszen a koronavírus-járvány az egyik legnagyobb gazdasági visszaesést okozta az Egyesült Államokban a nagy gazdasági válság óta. Sajtóértesülések szerint a munkaadók több mint 22 millió munkahelyet szüntettek meg a járvány első két hónapjában és az elmúlt egy évben csaknem tízmillióval nőtt a munkanélküliek száma. Yellen kulcsszerepet fog játszani a kongresszussal folytatandó egyeztetéseken Biden elnök gazdaságösztönző terveinek elfogadásában, az elnök azon ígéretének végrehajtásában, hogy kétezermilliárd dollárt fektetnek be az infrastruktúra fejlesztésébe, zöldenergia-projektekbe, az oktatásba és a kutatásba az amerikai versenyképesség növelésének érdekében. Ezen kezdeményezések finanszírozásához az elnök megpróbálja meggyőzni a kongresszust, hogy emelje a társasági adó kulcsát 21 százalékról 28 százalékra, illetve növelje az évi négyszázezer dollárnál nagyobb jövedelemű amerikaiak adóterheit.

Az amerikai elnök jelöltje videokonferencián vesz részt a szenátus pénzügyi bizottsága előtti meghallgatásán
Fotó: MTI/EPA/The New York Tiimes/Anna Moneymaker

Olaf Scholz szociáldemokrata német pénzügyminiszter gratulált Yellennek, és reményét fejezte ki, hogy újonnan kinevezett kollégája segíthet megállapodásra jutni a digitális adózásról folytatott nemzetközi tárgyalásokon.

– Gratulálok az Egyesült Államoknak a kiemelkedő választáshoz! Janet Yellen nagyon lenyűgöző ember

– mondta a német politikus, hozzátéve, hogy várja az együttműködést a Federal Reserve korábbi elnökével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.