Kiszabadítottak egy Nigerben elrabolt amerikai állampolgárt

A műveletet Nigéria északi részén hajtották végre. Az akcióban a túsz több fogvatartóját megölték.

Forrás: MTI2020. 10. 31. 20:03

A műveletet Nigéria északi részén hajtották végre. Az akcióban a túsz több fogvatartóját megölték.

Az amerikai különleges erők szombaton kiszabadítottak egy amerikai állampolgárt, Philippe Waltont, akit Nigerben található otthonából raboltak el ismeretlen fegyveresek a héten – közölte a washingtoni védelmi minisztérium.

A műveletet Nigéria északi részén hajtották végre. Az akcióban Walton több fogvatartóját megölték, miközben az amerikai erők egy tagja sem sebesült meg – mondták el amerikai tisztségviselők.

Diplomáciai források szerint Walton jelenleg az Egyesült Államok nigeri nagykövetségén tartózkodik Niameyben.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren ünnepelte a különleges erők „nagy győzelmét”. Kayleigh McEnany, a Fehér Ház sajtótitkára a Fox News tévécsatornán emlékeztetett, a Trump-kormányzat az elmúlt években 24 országban 55 túszt szabadított ki.

A 27 éves Philippe Waltont a Niger délnyugati részén található Massalatából rabolták el, ahol tavaly óta élt családjával. Walton tevéket, bárányokat és szárnyasokat tartott, és mangót termesztett a Nigériával határos térségben. Kedden egy csoport, AK–47-es gépkarabélyokkal felszerelt, motoros férfi túszul ejtette. Elrablói pénzt követeltek, és átkutatták Walton otthonát. A családját nem bántották.

Legalább hat külföldi túszt tartanak fogva iszlamisták Maliban, Burkina Fasóban és Nigerben. A szélsőségesek több millió dollár váltságdíjat gyűjtöttek az elmúlt években. Az amerikai kormány gyakran bírálta azokat az országokat, amelyek pénzt fizetnek állampolgáraik szabadulásáért.

Fegyveres csoportok az elmúlt időszakban több támadást követtek el Niger nyugati és délkeleti részén. A Száhel övezetben számos iszlamista milícia tevékenykedik, egyes csoportok az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, mások az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak esküdtek hűséget.

Az Egyesült Államoknak két drónbázisa van a Niger északi részén található Agadezben és Dirkouban. Az amerikaiak a Száhel térségében folytatnak felderítést, és a dzsihadisták ellen harcoló francia Barkhane hadművelet fontos támogatói.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.