Koronavírus: újabb szigorításokra készülnek Szlovákiában

A kormány a lakosság mozgását szeretné visszafogni, hogy elkerülhető legyen a termelőüzemek bezárása.

Magyar Nemzet
Forrás: ma7.sk. MTI2021. 02. 27. 13:40
MATOVIC, Igor
Brüsszel, 2020. december 10. Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett csúcsértekezletére érkezik Brüsszelben 2020. december 10-én. MTI/EPA/Reuters/Yves Herman Fotó: Yves Herman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a szakértők által javasolt intézkedések nem érik el a kívánt hatást, nem marad más lehetőség, mint az ország teljes leállítása, ami egyszersmind a nem stratégiai fontosságú vállalatok bezárását is jelentené

– idézte szombaton a Ma7.sk felvidéki magyar hírportál a Denník N című szlovák napilapot azzal kapcsolatban, hogy Igor Matovič szlovák miniszterelnök kedd óta tárgyal a járványügyi szakemberekkel a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséről. Hiába van érvényben január eleje óta a viszonylag szigorú lezárás, érdemben nem sikerült csökkenteni az emberek mozgását. A járványhelyzet az elmúlt hetekben tovább súlyosbodott és az összeomlás szélére sodródott az egészségügyi ellátórendszer – írja a Ma7.sk.

Az új koronavírus okozta Covid–19-kórral összefüggő eddigi halálesetek száma már meghaladta a hétezret, a kórházakban kezelt betegek száma pedig meghaladja jelenleg a háromezer-kilencszázat az 5,4 millió lakosú országban. Intenzív osztályon 316 beteget ápolnak, lélegeztetőgépre 353 személy szorul. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek, ezért Pozsony nemrég segítséget kért az európai uniós országoktól. A pénteken elvégzett 15 731 PCR-teszt közül 2848, vagyis 18,1 százalék bizonyult pozitívnak, miközben újabb 109 halálos áldozata van a koronavírusnak. Kedden több mint háromezer-ötszáz új igazolt fertőzöttet mutattak ki, ami január eleje óta a legmagasabb napi esetszám.

Az egyre romló járványhelyzettel indokolta a kormány a vészhelyzet március 19-ig történő meghosszabbítását, amelyet pénteken hagyott jóvá a pozsonyi parlament.

A Denník N birtokába jutott javaslat szerint a kormány az emberek mozgását szeretné visszafogni, hogy elkerülhető legyen a termelőüzemek bezárása. Megtiltanák például a természetjárást a járáshatárokon túl. A lap úgy tudja, hogy a járványügyi szakemberek azt javasolják a kormánynak, hogy csak azon szülők vihessék iskolába a gyermekeiket, akiknek elkerülhetetlen, hogy munkába járjanak. Csehországhoz hasonlóan a tömegközlekedésben kötelezővé tennék az FFP2 részecskeszűrő maszkok használatát, és éjszakai kijárási tilalom lépne életbe.

A Pravda nevű napilap pedig úgy tudja, a járási határok átlépésének korlátozását vezethetik be bizonyos kivételekkel, s azoknak lesz szükségük hét napnál nem régebbi tesztre, akiknek mindenképp munkába kell menniük. Ilyenek lehetnek az autógyárak, a kohók, a pékségek, a hentesüzletek és az élelmiszerüzletek alkalmazottai, vagy éppen az egészségügyi alkalmazottak.

A vakcinahiány miatt problémák vannak az oltásokkal is, ezt a folyamatot ezért egy hétre leállították. Igor Matovič csütörtökön Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy Pozsony tárgyalásokat folytat uniós partnereivel a koronavírus elleni vakcinák kölcsönzéséről. A szlovák kormány ezzel szeretné áthidalni az átmenetinek tűnő vakcinahiányt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.