Mario Draghi, az EKB volt elnöke lehet az új olasz kormányfő

Az államfő szerint a járványhelyzetben teljes döntési joggal bíró kormányra van szükség.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 02. 22:09
RENZI, Matteo; DRAGHI, Mario
Róma, 2021. február 02. Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke távozik római otthonából 2021. február 2-án. Olasz sajtóértesülések szerint a kormánykoalícióból kilépett Élõ Olaszország (IV) párt vezetõje, Matteo Renzi Draghit látná szívesen az új olasz kormány élén. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magas profilú”, nem feltétlenül politikusokból álló kormány felállítását jelentette be Olaszországban az egészségügyi, társadalmi és gazdasági vészhelyzet kezelésére az államfő kedd este, miután eredménytelenül zárultak az eddigi kormánytöbbség fenntartásáról szóló egyeztetések. Sergio Mattarella szerdán fogadja Mario Draghit, az Európai Központi Bank előző elnökét, akit várhatóan felkér a kormányalakításra.

Sergio Mattarella bejelentette az eddigi kormánytöbbség végét, két utat jelölve meg, egy másik kormány azonnali felállítását vagy az előre hozott választásokat. Hangsúlyozta, hogy a sürgős lépéseket követelő koronavírusjárvány-helyzetben teljes döntési joggal bíró kormányra van szükség, ami egy választási kampány esetében nem lenne lehetséges. Mattarella az összes politikai erő támogatását kérte az új kormány létrejöttéhez. Elemzők szerint Draghi már kész kormánylistával járul az államfő elé szerdán.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke távozik római otthonából 2021. február 2-án
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

A koronavírus-járvány nyomán kialakult kormányválságot a legkisebb koalíciós párt, a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország indította el január 13-án, amikor kivonta minisztereit a kormányból. Giuseppe Conte miniszterelnök január 19-én a felsőházban kért bizalmat, amelyet a függetlenek és más pártok soraiból érkező pár szavazattal kapott meg, ez azonban nem volt elég a stabil kormányzás biztosításához. Sokáig úgy tűnt, Sergio Mattarella harmadszorra is Giuseppe Contét bízza meg kormányalakítással, de a miniszterelnök személyére továbbra is nemet mond az Élő Olaszország, miközben a két nagyobb koalíciós párt, az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt ragaszkodott volna Contéhoz. Kiszivárgott információk szerint Matteo Renzi jelentős reformokat és radikális minisztercseréket követelt a bizalmáért cserébe.

A Quirinale elnöki palota sajtóosztálya által közreadott képen Sergio Mattarella olasz államfő sajtótájékoztatót tart a római Quirinale elnöki palotában 2021. január 29-én
Fotó: MTI/EPA/Quirinale sajtóhivatal/Francesco Ammendola

A római Il Messaggero felmérése rámutat, hogy az olaszok nem értik a válságot: 69 százalékuknak a rendfenntartó erőkben van a legnagyobb bizalma, 67 százaléknak a pápában, 58 százaléknak a köztársasági elnökben, és csak 9 százalék bízik a pártokban.

A választásokat sürgető Matteo Salvini, a Liga és a jobbközép koalíció elnöke kedd reggeli interjújában kijelentette: „A helyzet teljesen világos, ha a kormánynak nincsen többsége, álljon félre. Elég volt a bársonyszékekért, a minisztériumokért, az utolsó hatalmi sámliért vívott harcból, elég volt a szenvedő olaszok megcsúfolásából. A választás jelenti az első számú utat, adjuk vissza a döntést a népnek!”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.