Megdöbbentő adatok: Nagyon messze van a nyájimmunitás

Nagyon távoli lehet még a közösségi immunitás az új koronavírus ellen: több mint hatvanezer lakos közül csak mintegy öt százaléknál találtak ellenanyagot egy spanyol kutatás szerint.

Magyar Nemzet
2020. 07. 07. 11:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a járvány súlyosan érintette Spanyolországot, a becslések szerint mégis alacsony a betegség előfordulásának aránya, ami egyértelműen kevés a közösségi immunitáshoz

– írták a Lancet brit orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerzői. Kutatásuk a maga nemében a legnagyobb szabású volt Európában.

Közösségi immunitásról akkor beszélhetünk, ha elegendő ember fertőződött meg ahhoz, hogy megállítsa a kórokozó terjedését. Ehhez egy populáció 70–90 százalékának immunitása szükséges, hogy megóvja azokat, akik nem fertőződtek meg – írta a BBC hírportálja. Spanyolországban a parti területeken három százalék alatti volt azoknak az aránya, akiknél találtak Covid–19 elleni antitesteket. Magasabb volt az arány az országban ott, ahol súlyosabb volt a járványhelyzet – írta a távirati iroda.

Hasonlóan reprezentatív vizsgálatokat végeztek Kínában és az Egyesült Államokban, melyek megállapították, hogy

a lakosság legnagyobb része nem volt kitéve a vírusnak, még azokon a területeken sem, ahol a kórokozó erősen elterjedt

– olvasható a cikkben. Spanyolországban több mint negyedmillió igazolt esetet regisztráltak és több mint 28 ezren haltak meg a betegségben.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról: a különutas válságkezelési technikát alkalmazó svédek is fényévnyire vannak a nyájimmunitás kialakulásától.

Hazánkban alacsony az átfertőzöttség

Magyarországon alacsony az új típusú koronavírussal való átfertőzöttség, tízezer ember közül mindössze háromnál mutattak ki megbetegedést, de csak egyikük nem tudott a fertőzéséről – derült ki egy nemrég publikált országos reprezentatív felmérésből, amelyet a négy orvosképző egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal végzett. A vizsgálat megerősítette, hogy a nyár nyugodtabb lesz a járványügy szempontjából, de ősszel ismét szükség lehet egy felmérésre. A koronavírus-átfertőzöttséget vizsgáló országos reprezentatív felmérésben rekordmagas, 67,7 százalékos volt a részvételi arány, ami jól tükrözi a lakosság hozzáállását – jelentette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.