Megkezdődött a török csapatok bevonulása

2020. 01. 07. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már úton vannak a török katonák Líbiába – derült ki egy interjúból, amit vasárnap adott Recep Tayyip Erdoğan a CNN Türknek. A török elnök ezúttal sem szolgált részletekkel, továbbra sem tudni, hogy hány katona, honnan, milyen haditechnikával érkezik az észak-afrikai országba. Homályosan mindössze úgy fogalmazott, hogy a török hadsereg legfelső vezetésének részvételével műveleti központot hoznak létre, ennek tagjai pedig együttműködnek a helyi erőkkel.

– Nem harcolni megyünk, hanem a törvényes kormány megsegítésére, a humanitárius katasztrófa megakadályozására – magyarázta az államfő. Nem vesztegették az idejüket: a török parlament csak múlt héten szavazta meg nagy többséggel, hogy csapatokat küldenek a nemzetközileg elismert, tripoli székhelyű egységkormány meghívására.

– Elfogadjuk a kihívást, dzsihádot hirdetünk és hadba vonulunk! – rea­gált még múlt pénteken a török beavatkozás hírére a líbiai fővárost ostromló Halifa Haftár tábornok, fegyverbe szólítva minden líbiait a külföldiek ellen.

Az ország jó kétharmadát uraló hadúr még tavaly áprilisban indított offenzívát a líbiai főváros ellen, ám mostanra jórészt állóháború alakult ki, olykor fellángoló harcokkal. Ankara valószínűleg azt reméli, hogy már jelenléte is elegendő a hadművelet megállításához, ami azonban legfeljebb a konfliktus befagyasztásához lesz elég. Félő ugyanakkor, hogy Líbiában is elfajul a szíriaihoz hasonló „kihelyezett” háború.

Míg a tripoli egységkormány mögött elsősorban Olaszország és Törökország áll, addig Haftárt főként az Egyesült Arab Emírségek, Oroszország és Egyiptom támogatja.

A török és az emírségi drónok már eddig is gyakran vívtak légi csatákat, de most egyiptomi „kölcsöntankok” és egyes jelentések szerint orosz zsoldosok is csatlakoztak a harcokhoz.

Tripoliban 2017-ben az elsők között Magyarország is újranyitotta a nagykövetségét, többek között azért, hogy segítse a migráció elleni harcot. Az unió a parti őrség megszervezésével és anyagilag is támogatja az egységkormányt. „Európa kapujában” több százezer, borúlátó becslések szerint akár egymillió migráns – többségében afrikai – él, akiknek a sorsára a háború komoly befolyással lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.