Megnőtt Zelenszkij esélye a második forduló előtt

Az ukrán elnökválasztás több kiesett jelöltje nyilatkozott úgy, hogy Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt biztosan nem támogatja majd a második fordulóban.

Munkatársunktól
2019. 04. 05. 15:57
ZELENSZKIJ, Volodimir
Meghallotta híveit a színész-komikus Fotó: Emilio Morenatti Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán elnökválasztás több kiesett jelöltje nyilatkozott úgy, hogy Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt biztosan nem támogatja majd a második fordulóban, Volodimir Zelenszkij esetében viszont nem mondták ezt határozottan, leginkább várakozó álláspontra helyezkedtek.

A nem hivatalos végeredmény szerint a humorista-producer Zelenszkij 30,24 százalékkal végzett az élen, a hivatalban lévő elnök pedig 15,95 százalékkal a második helyen áll.

Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter, aki a múlt vasárnap tartott első fordulóban az ötödik helyen végzett 6,91 százalékkal, csütörtökön határozottan kijelentette, hogy nem fog Porosenkóra szavazni az április 21-i második fordulóban.

Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje, aki végül 13,4 százalékkal végzett a harmadik helyen, úgy fogalmazott, hogy egyik jelöltet sem támogatná, mert szerinte egyik sem képes lezárni az ország keleti részében dúló háborút, és felszámolni a szegénységet.

Meghallotta híveit a színész-komikus Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti

Ihor Szmesko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt főnöke – aki 6,04 százalékkal a hatodik helyen végzett – szerdán határozottan leszögezte, hogy Porosenkót semmi esetre sem támogatja a második fordulóban. Véleménye szerint a hivatalban lévő elnök nem váltotta be az ukránok millióinak hozzá fűzött reményeit.

Nem tétovázott viszont sokat Porosenko, amikor elfogadta ellenfele feltételét, hogy a kettejük közötti második elnökválasztási fordulót megelőző vita ne tévéstúdióban, hanem stadion­ban legyen. Az államfő emlékeztette ugyanakkor Zelenszkijt, hogy a jelölti vita nem show-műsor.

Szavai szerint elnöknek és a hadsereg főparancsnokának lenni nem játék, hanem felelősséget kell viselni az emberekért és az országért Ukrajnán belül és nemzetközi szinten egyaránt – írja a távirati iroda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.