Megpuccsolták a parlamentet

Juan Guaidót mintegy ötven ország elismerte Venezuela legitim vezetőjének, más országok – például Oroszország és Kína – továbbra is Nicolás Madurót tartják a latin-amerikai állam vezetőjének.

Magyar Nemzet
2020. 01. 07. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió továbbra is Juan Guai­dót ismeri el a venezuelai nemzetgyűlés elnökének. Ezt tegnap, egy nappal azután közölték, hogy Venezuela szocia­lista kormánya új elnököt iktatott be a parlament élére, miután fegyveres gárdisták megakadályozták, hogy az ellenzéki képviselők belépjenek a törvényhozás épületébe. Juan Guaidót és több ellenzéki képviselőt sem engedtek belépni a nemzetgyűlésbe, és a sajtó bejutását szintén akadályozták – jelentette az MTI.

A kialakult dulakodásban Guaidó megpróbált átmászni a parlament kerítésén, de a nemzeti gárdisták meghiúsították ezt a kísérletét. Előzetes várakozások szerint Guaidót megerősítették volna házelnöki tisztségében, ehelyett az egyik ellenzéki pártból korrupció gyanújával kizárt Luis Parra került a parlament élére. Nicolás Maduro venezuelai elnök a híveivel együtt vett részt a rögtönzött beiktatási ceremónián, ellenzéki képviselők heves tiltakozása mellett. Néhány órával később a parlament tagjainak többsége – egy ellenzéki újság szerkesztőségében összegyűlve – megszavazta Juan Guaidó újjáválasztását a nemzetgyűlés elnökének.

Juan Guaidó a gárdistákon át próbált bejutni a nemzetgyűlésbe
Fotó: REUTERS/Manaure Quintero

„Nem elfogadható, hogy a nemzetgyűlés mint Venezuela demokratikus, legitim testülete nem tudott élni a venezuelai néptől kapott mandátumával. Ez a válság elmélyüléséhez vezet” – olvasható az EU közleményében. Nicolás Maduro húzását azonnal elítélte az Egyesült Államok, az Európai Unió és egy tucatnyi latin-amerikai ország.

Noha az önmagát tavaly januárban Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidót mintegy ötven ország elismerte Venezuela legitim vezetőjének, más országok – például Oroszország és Kína – továbbra is Nicolás Madurót tartják a latin-amerikai állam vezetőjének, és a Venezuelában jelentős hatalmi tényezőnek számító hadsereg hivatalosan továbbra is mellette áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.