Megtalálhatták az őslakosok legnagyobb gyermeksírját Kanadában

Több száz gyermek holtteste mélyítheti el a nemzeti vitát az őslakos emberek kizsákmányolásáról.

2021. 06. 24. 16:47
null
Vancouver, 2021. május 30. Cipõt helyeznek az emberek a Vancouveri Szépmûvészeti Galéria lépcsõjére, ahol 215 pár gyermekcipõ emlékeztet 215, egy korábbi kanadai iskola területén felfedezett tömegsírban megtalált õslakos gyermekre 2021. május 29-én. A maradványokat a Brit Columbia kanadai tatományban fekvõ Kamloops egykori iskolájának területén fedezték fel, ahova erõszakkal kényszerítették az indián gyermekeket, hogy elszakítsák õket a hagyományos kultúrájuktól és beilesszék õket az európai bevándorlók társadalmába. MTI/AP/The Canadian Press/Darryl Dyck Fotó: Darryl Dyck
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz jelöletlen, gyermekmaradványokkal teli sírokat fedeztek fel egy őslakos gyermekek számára fenntartott, bentlakásos iskola helyén Kanada déli részén, Saskatchewan tartományban. A Szuverén Őslakos Nemzetek Szövetsége (FSIN) nem közölte, hogy pontosan hány sírról van szó, azonban leszögezték: ez az eddigi legjelentősebb ilyen jellegű sírfeltárás Kanadában. Az oktatási intézmény 1899 és 1997 között működött a tartomány fővárosától, Reginától keletre mintegy 140 kilométerre. Az eset hetekkel azután történt, hogy Brit Kolumbia tartományban 215 gyermek maradványait találták meg szintén egy korábban működött oktatási intézmény területén.

– Az elsődleges feladat, hogy tájékoztassuk a megtalált gyermekmaradványokról az iskolák túlélőit, a családokat

– jelentette ki Larissa Burnouf, az FSIN kommunikációs igazgatója.

A The New York Times amerikai napilap értesülései szerint mindkét iskola része volt annak az integrációt szolgáló, 1831 és 1996 között működő rendszernek, amely során az őslakos családok gyermekeit gyakran erőszakot alkalmazva hurcolták be az államilag fenntartott keresztény intézményekbe. A mintegy 150 ezer gyermek kénytelen volt áttérni a kereszténységre, és anyanyelvükön sem beszélhettek. Sokukat megverték, és több túlélő számolt be fizikai, szexuális vagy verbális bántalmazásról. A kegyetlenségek, a betegségek – amelyek a zsúfolt hálótermek miatt gyakorlatilag sorra szedték áldozataikat – és az alultápláltság következtében több ezer gyermek hunyt el országszerte.

– Tiszta szemmel lehet látni a talaj mélyedésén, hogy feltehetőleg hol vannak a gyermekek holttestei. Ezek a gyermekek ott fekszenek és csak arra várnak, hogy megtalálják őket

– magyarázták többen az újságíróknak.

Noha hivatalos adatok nincsenek erre vonatkozóan, ugyanis az intézmények akkori vezetőségei nem vezettek nyilvántartást, szakértők négyezer és tízezer közé becsülik az áldozatok számát. Az elmúlt években közel hétezren tettek tanúvallomást az igazság és megbékélés bizottsága előtt.

Sok gyermek soha nem tért haza, és családjuknak csak részletekbe nem menő, alkalmanként az igazságtól távol álló magyarázatokat adtak sorsukról, többször előfordult azonban, hogy nem közöltek a szülőkkel semmilyen információt

– áll a The New York Times cikkében.

Cipőt helyeznek az emberek a Vancouveri Szépművészeti Galéria lépcsőjére, ahol 215 pár gyermekcipő emlékeztet 215, egy korábbi kanadai iskola területén felfedezett tömegsírban megtalált őslakos gyermekre 2021. május 29-én
Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Darryl Dyck

A kanadai igazság és megbékélés bizottsága szerint az újabb sírfeltárás előreláthatólag még inkább elmélyíti a nemzeti vitát az őslakos emberek kizsákmányolásáról. Bobby Cameron, az FSIN vezetője úgy fogalmazott: „ezt már nem lehet tagadni, a túlélőink által elmondott összes történet igaz. Ezt erőltette gyermekeinkre a kanadai katolikus egyház és az akkori kanadai kormány.” Az igazság és megbékélés bizottsága 2015 óta a kulturális népirtás kategóriájába sorolja be az ügyeket. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök korábban bejelentette, a kormány elindít egy nemzeti cselekvési tervet, amely az őslakos nők és lányok elleni erőszak megszüntetését szolgálja, továbbá csalódottságát fejezte ki a katolikus egyház felé. A kormányfő már Ferenc pápával is tárgyalt az ügyben, ugyanis az iskolák mintegy hetven százalékát a katolikus egyház működtette. A Vatikán azonban ez idáig nem kért bocsánatot a kanadai őslakosok ellen elkövetett cselekményekért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.