Miért úszta meg eddig a járványt Portugália jobban, mint a spanyolok?

A Covid-19-járvány kitörését látszólag sokkal könnyebben vészelik át a portugálok, mint a szomszédos Spanyolország. Amíg az utóbbinál a regisztrált betegek körében megközelíti a tíz százalékot a halálozási arány, Portugáliában ez 2,7 százaléknál jár. A spanyol példa elrettentő ereje, a lakosság fegyelmezettsége és a korán meghozott intézkedések állhatnak a kedvezőbb számok mögött.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 13. 8:05
Coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Leganes
Ambulance workers in full protective gear arrive with a patient at the Severo Ochoa Hospital during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Leganes, Spain, March 26, 2020. REUTERS/Susana Vera - RC2NRF9HT87W Fotó: Susana Vera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Spanyolország közvetlen szomszédságában fekvő Portugália mind az ország területében, mind a lakosságában erősen hasonlít Magyarországra: valamivel több, mint tízmillióan lakják, és 92 ezer négyzetkilométert tesz ki a területe. Vasárnapra már közel 16 ezer Covid-19-megbetegedésnél és 470 halottnál járnak, ami Magyarországhoz képest lényegesen magasabb. Azonban ha ibériai szomszédjaikal hasonlítjuk össze, már sokkal kedvezőbb a portugálok helyzete. Spanyolország jelenleg a koronavírussal leginkább fertőzött ország Európában, idáig 166 ezer főnél találták meg a kórt. Ha az arányokat nézzük, azzal is sokkal jobban állnak a portugálok: Spanyolországban két és félszer ennyien betegedtek meg egymillió főre vetítve, és több mint nyolcszor annyian hunytak el a vírus következtében.

Több tényezőnek is köszönhető lehet, hogy Portugália jobban vészelte át eddig a járvány kitörését, mint a többi mediterrán ország. Az egyik tényező a szomszéd példéja: Portugáliában március 2-án regisztrálták az első esetet, míg Spanyolországban már február közepén, így mintegy kéthetes előnyhöz jutottak. Jól jött a Covid-19 megfelelő megítélésében, hogy a köztársasági elnök, Marcelo Rebelo de Sousa március első napjaiban önkéntes karanténba vonult: ez vészcsengőként szolgálhatott a lakosság körében.

A spanyolok példájából okulva a hatóságok gyorsan lezárták a határokat, a helyi élelmiszerüzletek pedig már relatíve korán bevezették az üzleteikben egyszerre tartózkodókra vonatkozó létszám korlátozásokat. Spanyolország március 14-én döntött a vészhelyzet és a kijárási tilalom bevezetéséről, amikor már több mint ötezer fertőzöttnél járt. Portugáliában ugyanezt négy nappal később, március 18-án meglépték, tízszer kevesebb, 642 regisztrált beteg mellett.

Segíthetett a járvány megfékezésében az is, hogy az enyhe tüneteket mutató betegeket nem kötelezték kórházi kezelésre – ez segíthette, hogy alacsony szinten tartsák az egészségügyi dolgozók közötti megbetegedéseket. Egy másik, talán valamelyest szerencsésnek is mondható ok, hogy az országban ebben az időszakban nem volt olyan jelentős rendezvény, amely sok embert mozgatott volna meg. A spanyolok nagyarányú fertőzési rátájáért például két nagy eseményt tesznek felelőssé. Az Atalanta-Valencia futball meccset, amelynek nyomán behozhatták a kórt az ibériai félszigetre, valamint a március 8-i, nőnapi felvonulást Madridban. A Der Spiegel német hírmagazin szerint a lakosság önfegyelme volt továbbá az egyik legfontosabb tényező, amely különbséget jelentett a járvány terjedésének korai stádiumában a többi mediterrán országhoz képest. De a kór terjedésének csökkenő üteme ellenére Portugália most még nem készül arra, hogy enyhítsék a korlátozásokat.

- Óvatosság mindenek előtt – idézi a portugál kormányfő, Antonio Costa szavait a Reuters hírügynökség. – A járvány terjedése lassul, de még nem érkeztünk el ahhoz a naphoz, amikor feloldhatjuk a mozgással kapcsolatos korlátozásokat. Ezt csak akkor tehetjük meg, ha a vírus terjedését már az ellenőrzésünk alatt tartjuk – mondta Costa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.