Mikulás kísérője nem fekete, hanem piszkos

Idén már bohóc krampuszok és Fekete Péterek helyett Sajt Péterek is felvonulnak a hollandiai Mikulás-ünnepségeken, amelyek az elmúlt években a rasszizmus vádja miatt kaptak szokatlanul nagy figyelmet.

Judi Tamara
2019. 11. 18. 12:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sok évszázados hagyományoknak megfelelően színpompás felvonulással érkezett meg a Mikulás a hét végén Hollandia városaiba. Sinterklaas (avagy a holland Télapó) minden évben más-más városban nyitja meg a karácsonyi szezont. Idén a hivatalos ünnepséget az Amszterdamtól kilencven kilométerre fekvő Apeldoorn városában rendezték, ahol a helyszínen több mint húszezren voltak kíváncsiak a Mikulás – a helyi legendák szerint hajóval, Spanyolországból történő – bevonulására. Viszont akárcsak az elmúlt években, idén sem a szakállas öregúr kapta a legnagyobb figyelmet: kísérője, Fekete Péter ugyanis hosszú ideje rasszizmusviták kereszttüzében áll.

A holland társadalom zömében fiatalabb és multikulturális gyökerekkel rendelkező rétegei kifogásolják, hogy az utcai ünnepségek alkalmával feketére festett arcú emberek „bohóckodva” szórakoztatják a közönséget. A rasszistának kikiáltott szokás miatt tavaly több száz tüntetőt és ellentüntetőt vettek őrizetbe Hollandiában, míg idén „csak” tizenketten kerültek rács mögé. Közöttük volt a német szélsőjobboldali Pegida mozgalom hollandiai szárnyának vezetője is.

Az elmúlt évekhez képest idén látványos változás, hogy a legnagyobb holland városokban a figura arca már nem tisztán fekete, hanem „piszkos” – egyszerre elhessegetve a rasszizmuskritikákat és jelképezve, hogy a Mikulás segítője végtére a kéményen keresztül is érkezhet. 2019-ben már a tévécsatornák gyermekműsoraiban sem tűntek fel fekete arcú krampuszok. A tizenhétmilliós holland lakosságnak ugyanakkor még mindig mintegy harmada él valóban sötét arcú Fekete Péterekkel ünneplő településen.

A holland I&O Research kutatóintézet friss adatai szerint a hollandok körülbelül 44 százaléka ért egyet azzal, hogy ezentúl Piszkos – és ne Fekete – Péter kísérje a Télapót. Egyes híradások szerint a kompromisszumokban élen járó országban idén már bohócarcú krampuszok és a sajt színére emlékeztető „Sajt Péterek” is akadnak. A kérdés természetesen a nagypolitikában is visszaköszön, a holland bevándorlásellenes pártok rendszeresen a hagyomány védelmében emelnek szót. Mark Rutte liberális miniszterelnök viszont nem igazán szeretne foglalkozni a vitatott tradícióval, mondván: a hágai kormánynak semmi köze hozzá, hogyan ünnepelnek a hollandok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.