Moszkva támogatásáról biztosította Venezuelát az Egyesült Államokkal szemben

Oroszország támogatásáról biztosította csütörtökön Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter venezuelai hivatali partnerét, Vladimir Padrinót az Egyesült Államoknak a caracasi rezsim megdöntésére irányuló kísérleteivel szemben.

Forrás: MTI2019. 08. 15. 21:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hírügynökségi közlések szerint Sojgu kijelentette: Oroszország segítséget nyújt Venezuelának a washingtoni vezetés azon kísérleteivel szemben, hogy leváltsa a jogszerűen megválasztott venezuelai kormányt.

Padrino szerint a washingtoni vezetés tevékenységével „arcátlanul megsérti” a nemzetközi jogot.

Sojgu ezzel összefüggésben példátlan nyomásgyakorlásról beszélt, amelyet az Egyesült Államok a caracasi vezetésre gyakorol az ország helyzetének megingatása érdekében. Oroszország többször is óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy beavatkozzon Venezuela belügyeibe.

Moszkvai találkozójuk alkalmával a tárcavezetők katonai megállapodást írtak alá, amely kölcsönösen lehetővé teszi a két ország hadihajóinak a látogatást egymás kikötőiben. A miniszterek ezen felül katonai és haditechnikai együttműködés kérdéséit is megvitatták.

Washington ismételten kifogásolta, hogy Moszkva katonai támogatást is nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának, s különösen éles bírálatát váltotta ki, amikor márciusban Oroszország repülővel katonai tanácsadókat küldött latin-amerikai államba.

Venezuela történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli át. Emellett elkeseredett hatalmi harc folyik Nicolás Maduro elnök és ellenzéke között. A Juan Guaidó vezette ellenzéket pártoló Egyesült Államok már több szankciós intézkedést hozott a caracasi kormánnyal szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.