Nem kérdéses a PiS győzelme

Jaroslaw Kaczynskinak és pártjának kézzelfogható távolságba került az alkotmányozó többség. Ez a lengyel választások valódi tétje.

2019. 08. 13. 19:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jaroslaw Kaczynskinak és pártjának kézzelfogható távolságba került az alkotmányozó többség. Ez a lengyel választások valódi tétje. Kevesen kételkednek ugyanis abban, hogy újra a Jog és Igazságosság (PiS) nyeri meg a voksolást – állapítja meg a Visegrád Post hírportál elemzése. Az október 13-i választásokig alig két hónapja maradt az ellenzéknek, hogy csökkentse jelentős hátrányát a négy éve hatalmon lévő PiS-sel szemben. A legfrissebb felmérések szerint a nemzeti-konzervatív kormánypárt a szavazatok 45 százalékát szerezheti meg. Szakértők szerint sikerük elsősorban az erőteljes gazdasági növekedésnek és a bőkezű családtámogatási programoknak köszönhető.

A legfőbb ellenzéki erő, a korábban nyolc évig regnáló Polgári Platform (PO) 29 százalékos eredményt érhet el. A hagyományosan jobboldali-liberális párt a májusi uniós választásokon még egy olyan széles ellenzéki összefogással igyekezett legyőzni a PiS-t, amely magába foglalta a keresztény-konzervatív Lengyel Néppártot, a liberális Modern pártot, a Zöldeket és a posztkommunista Demokratikus Baloldali Szövetséget. E koalíció mára felbomlott, a különböző szövetségkötések révén most három fő ellenzéki blokk indul.

Ezek közül a legkomolyabb kihívó, a PO sok szavazatot veszített el hagyományos jobboldali táborából, de sikerrel szólította meg a balliberális értelmiséget, a melegjogokért küzdő és a klímaváltozás miatt aggódó fiatalokat. Az LMBT- (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) közösségek követelései hangsúlyosan szerepelnek az idei kampányban, főleg azóta, hogy a kelet-lengyelországi Bialystok városában megrendezett első homoszexuális-felvonulás résztvevőire ellentüntetők támadtak rá. Nagy felháborodást váltottak ki a napokban Marek Jedraszewski krakkói érsek szavai is, aki azt mondta: „Megjelent egy új, neomarxista, lelkünket, szívünket, gondolkodásunkat uralni vágyó ragály. Nem vörös, hanem szivárványszínű.”

– A kampány első napjaiban a PiS határozza meg a közbeszédet, hiszen az LMBT-ideológiát támadja, az ellenzéket a lengyel és keresztény értékek árulójaként állítja be. Az ellenzék mindeközben passzívan viselkedik, ami gyengeségének egyértelmű jele – a Magyar Nemzetnek Marcin Zyla, a Tygodnik Powszechny hetilap újságírója. „Az októberi választásokat a konzervatív és a liberális oldal is a civilizációk összecsapásaként kezeli”, olvasható a Financial Times elemzésében.

Választási győzelme esetén a PiS abban bízik: az Európai Bizottsággal a lengyel jogállamiság helyzete miatt fennálló összecsapása is véget ér, amikor novemberben újjáalakul a brüsszeli testület. Varsó remélhetőleg olyan partnerre talál Ursula von der Leyenben, a bizottság leendő elnökében, aki „teljesen eltér attól, aki a megértés hiánya, konfliktusokra való hajlama, a térség emocionális kezelése miatt fenyegetést jelentett volna Közép-Európára nézve” – utalt nemrég Mateusz Morawiecki miniszterelnök a bizottság jelenlegi alelnökére, Frans Timmermansra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.