Orbán Viktor: Mindenki tisztában van a drámai gazdasági helyzettel – nézze meg!

A miniszterelnök arról is beszélt: Mark Rutte holland miniszterelnök vehemensen támadja hazánkat.

2020. 07. 19. 12:17
ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2020. július 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ brüsszeli újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján a Leopold parkban 2020. július 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jó esély van arra, hogy megállapodás szülessen az EU brüsszeli csúcstalálkozóján – erről Orbán Viktor beszélt nemrég újságíróknak Brüsszelben, mielőtt az egyeztetések harmadik napja megkezdődött.

A miniszterelnök szerint a helyreállítási alap nagysága, a hitelek és segélyek aránya, a visszatérítések rendszere, illetve a kifizetések feltételekhez kötése jelenti a vitás kérdéseket. Arról, hogy a Michel-féle jogállamisági javaslat mennyire fér össze a magyar Országgyűlés általi felhatalmazással, a kormányfő úgy vélekedett: az összemossa a politikát és a gazdaságot, ez a parlament szerint sem elfogadható.

Mark Rutte támadja Magyarországot

– A piros sarokban Hollandia áll, a kékben pedig Magyarország

– mondta a kormányfő, azt is kijelentve, hogy egyelőre a hetes cikkelyes eljárás megszüntetésére vonatkozó magyar kérés nem teljesült. Kértem a német EU-elnökséget, hogy hozzon döntést e kérdésben – mondta Orbán Viktor, aki szerint a holland kormányfő az, aki vehemensen támadja hazánkat a jogállamiság címszó alatt, annak ellenére, hogy eddig egyáltalán nem született azt elítélő döntés. – Nem tudom, milyen személyes indítéka van arra, hogy velem és Magyarországgal szemben utálkozzon – húzta alá. A problémát nem is Rutte miniszterelnök jelenti, hanem a nemzeti parlamentek, ugyanis a hágai törvényhozás általi felhatalmazás szöges ellentéte a magyarnak, vélekedett a kormányfő. „Ők örökölték a szabadságot, mi pedig harcoltunk érte” – jelentette ki, úgy érvelve: éppen emiatt nem szabadna, hogy kevésbé pontosan megfogalmazott, a kommunista időket idéző definíciók köszönjenek vissza a javaslatban.

Egyetértés van abban, hogy a közösség alapja igenis a jogállamiság, ezt természetesen hazánk is elfogadja. Orbán Viktor szerint azzal is egyetértünk, hogy megerősödjön az unió pénzügyi érdekeinek a védelme, de a jelenleg az asztalon lévő javaslat nem ezt célozza.

– Egy teljesen új jogállamisági eljárás kialakításán dolgoznak, ez pedig hosszas tárgyalásokat igényel.

Nem vagyunk ellene, beszéljünk róla! – húzta alá, hozzátéve: az új jogi eszköznek mindenki számára megfelelőnek kell lennie.

A gazdagok ragaszkodnak a kiváltságokhoz

A támogatások mértékéről szólva Orbán Viktor kijelentette:

sokat javul a helyzet a téren, hogy a gazdagabb országok ne kapjanak több pénzt, mint a szegények, ám a rebate (visszatérítési rendszer – a szerk.) privilégiumát a gazdagok továbbra is meg akarják tartani.

A Magyarországnak juttatandó pénzekkel kapcsolatban a kormányfő szerint már nem „matematikailag abszurd” vagy „megalázó” a helyzet, így a friss tervek az országunkkal hasonló erejű államoknak nem juttatnának nagyságrendekkel több támogatást.

Orbán Viktor elmondása szerint

bármeddig hajlandó folytatni a tárgyalásokat annak érdekében, hogy sikerüljön megállapodni a 2021-27-es keretköltségvetésről, és a hozzá kapcsolódó gazdasági helyreállítási mentőalapról.

 

Mint mondta, Európáról van szó, az uniós vezetők pedig mindannyian tisztában vannak azzal, hogy mennyire drámai a gazdasági helyzet a kontinensen. „Nyomás van rajtunk, miszerint a megállapodást kötelező tető alá hozni” – mondta. Kijelentette, a magyar gazdaság relatíve jó állapotban van, de ez nem azt jelenti, hogy a jövő nem tartogathat veszélyeket. „Nem vagyunk eurózónatagok, de ha az eurózóna szenved, mi is bajban leszünk” – érvelt a miniszterelnök, újra azt hangoztatva: kötelező az uniós alkut tető alá hozni, emiatt pedig lehetséges, hogy a következő hetekben is lesznek találkozók a vezetők között.

Az alábbi videó angol nyelvű.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.