Orosz hadihajókat kísértek NATO-erők a brit vizeken

A szövetséges hajók kilenc orosz vízi jármű mozgását követték az Északi-tengeren.

Forrás: MTI2020. 08. 19. 17:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc, a brit területi vizek közelében járó orosz hadihajót kísértek a brit haditengerészet hajói a NATO más tagországainak hajóival közös művelet során az Északi-tengeren – adta hírül a brit haditengerészet weboldala. A tájékoztatás szerint az itt járőröző Westminsterhez csatlakozott két társa, a Mersey és a Tyne. A hajók portugál, kanadai, német, norvég és dán hajókkal közösen követték három Sztyereguscsij osztályú korvett, három Projekt 775-osztályú partraszálló hajó és három, rakétával felszerelt járőrhajó mozgását.

Évek óta az első ilyen feladat

Híradások szerint a kilenc orosz hajó a júliusi, Szentpéterváron megrendezett haditengerészet napja után hajózott ki a Balti-tenger felől az Északi-tengerre, ahol nagyszabású hadgyakorlatban vettek részt. A brit hajók az Észak-atlanti Szövetség gyors reagálású, többnemzetiségű flottaegységéhez (NATO Standing Maritime Group 2 – SNMG2) kötelékében hajóztak, amely az észak-európai felségvizeket pásztázza a Balti-tengertől az Atlanti-óceánig. Will Edwards-Bannon, a Mersey kapitánya szerint a követési műveletek rutinfeladatnak számítanak ugyan, de évek óta ez volt az első alkalom, hogy a brit hadihajók NATO-parancsnokság alatt hajtanak végre ilyen feladatot. Augusztus elején a Mersey és a Tyne hasonló mozgást jelentett a Kulakov altengernagy elnevezésű orosz hadihajó részéről az Északi-tenger térségéből. Idén a brit haditengerészet már több orosz hadihajó mozgását követte az Egyesült Királyság partjainak közelében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.