Orvoshiányban szenved Szlovákia, az EU-hoz fordult segítségért

Az összlakosságra számított halálos áldozatok számában Szlovákia az első helyre került a világon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, ma7.sk, Bumm.sk2021. 02. 17. 16:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia a koronavírus-járvány leküzdése érdekében segítséget, orvosokat és nővéreket kér az európai uniós országoktól. A kérést szerdán hagyta jóvá az Igor Matovič vezette kabinet, amely egyben aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek. A pozsonyi egészségügyi minisztérium közlése szerint Szlovákia legalább egy hónapra tíz orvost és 25 nővért szeretne kapni, akik a kórházak intenzív osztályain dolgozhatnának. A tárca fogja biztosítani a szükséges anyagi-technikai feltételeket, a védőfelszereléseket, de a külföldről érkező szakemberek elszállásolásáról is gondoskodik és adminisztratív segítséget is nyújt.

Kritikus szintre emelkedett az intenzív kórházi ellátást igénylő koronavírusos betegek száma.

Félő, hogy ha tovább emelkedik ez a szám, az az egészségügyi szolgáltatások érzékelhető korlátozásához vezethet.

Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, s az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. A Bumm.sk felvidéki magyar hírportál megjegyzi: az ország ott tart, mint Bergamo 2020 tavaszán. Az észak-olaszországi Lombardia tartományban 33 százalékos volt a járvány első hullámában a Covid-fertőzöttek halálozási aránya, ez a szám Szlovákiában jelenleg harminc százalékon van.

Szerdától kezdve Szlovákiában kötelezően karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki külföldről érkezik az országba.

Az intézkedés a szlovák állampolgárokra is vonatkozik. Kivételt képeznek ez alól a határ mentén lakók, akik naponta átjárnak Szlovákiába dolgozni. Nekik azonban hét napnál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk. Nem kötelező a negatív koronavírusteszt felmutatása a kamionosoknak. A szlovák kormány a döntést a veszélyesebb koronavírus-mutációk európai uniós országokban való gyorsuló terjedésével indokolta.

Szlovákiában kedden mintegy hétezer új fertőzést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 105-tel 6168-ra emelkedett. A kórházakban kezelt betegek száma meghaladta a 3800-at.

A felmérésekben jelenleg a legnagyobb, mintegy 25 százalékos támogatottsággal rendelkező párt, a Hang – Szociáldemokrácia vezetője, Peter Pellegrini volt miniszterelnök lemondásra szólította fel a kormányt. – Meddig akarnak várni?

Hány embernek kell még meghalnia Szlovákiában ahhoz, hogy észhez térjenek és olyan megoldásokkal álljanak elő, amelyek működni fognak?

Önök valóban nem látják, hogy helytelen stratégiát állítottak fel és az országos tesztelés nevű atomfegyverük nem működik? – utalt arra, hogy az Igor Matovič vezette jobbközép kabinet több alkalommal is országos tesztelést rendelt el.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter lemondását követeli elődje, Andrea Kalavská is, aki most egy kórházban dolgozik orvosként. – Nagyon mérges vagyok a jelenlegi kormányra, a miniszter úrra. Ez katasztrófa, és már most elkésett a lemondással. Ami sok, az sok, tűrhetetlen, hogy Szlovákia vezeti a halálozási statisztikákat – nyilatkozta. Tomáš Drucker egykori tárcavezető szerint Krajčí túlságosan későn reagál és ezzel nagy károkat okoz és ez emberéletekbe is kerül.

Folytatódik az oltás Szlovákiában, eddig több mint 246 ezren kapták meg a vakcinát, mintegy 6300-an már a második adagot is. Szlovákia mérlegeli, hogy tárgyalásokat kezd a Szputynik V koronavírus elleni orosz vakcina vásárlásáról, bár még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Erről várhatóan a csütörtöki kormányülésen születik döntés.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.