Összefogásra és optimizmusra bíztatta a német CDU-t a testvérpárt CSU vezetője

A belső viták lezárására, összefogásra és optimizmusra bíztatta a német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) Markus Söder, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke szombaton Lipcsében, a CDU kongresszusán.

Forrás: MTI2019. 11. 23. 19:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajor tartományi kormányfő hangsúlyozta, hogy a választók szeretnének ismét bízni a CDU-ban és úgy érzik, szükség van a pártra, de ehhez optimizmust kell sugározni.

Az egyre gyengülő és „állandóan depressziós” Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD – a CDU/CSU koalíciós társa a szövetségi kormányban) a példája azt mutatja, hogy a választók elfordulnak a folyton csak saját magukkal foglalkozó pártoktól – tette hozzá Markus Söder.

A testvérpártok közötti feszültségek is csak eltántorítják a szavazókat, ezért a CDU és a CSU viszonyában is harmóniára van szükség. A CSU mindent megtesz ennek érdekében, és nem fordul elő többé olyan viszály, mint 2018-ban, amikor a menekültügyi kérdések körüli viták a testvérpárti kapcsolat felszámolásával fenyegető konfliktusba torkolltak – fejtette ki a CSU vezetője, aláhúzva: „közös családot alkotunk, és csak együtt lehetünk erősek”.

Markus Söder élesen bírálta a szövetségi parlament (Bundestag) két legnagyobb ellenzéki pártját, a Zöldeket és a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártot.

Mint mondta, a Zöldek joggal állítják, hogy sokszínűek, hiszen „kétszínűek”, ezt mutatja például, hogy a bajor törvényhozásban éppen az ő politikusaik utaznak a legtöbbet repülővel, pedig folyamatosan a klímavédelemről papolnak, és miközben be akarják tiltani a húsfogyasztást, legalizálni akarják a drogozást.

Míg a Zöldek a fő politikai ellenfelek, az AfD „ellenség, és ezt a kifejezést nagyon tudatosan használom” – húzta alá Markus Söder.

Az AfD „minden, csak nem polgári párt”, éppen ellenkezőleg, „az új NPD” – tette hozzá, utalva a széles körben neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Pártra. A CDU/CSU nem foghat össze az AfD-vel, „az ilyen emberekkel nem együttműködünk, hanem küzdünk ellenük” – fogalmazott a CSU elnöke.

A CDU szombat délután véget ért kongresszusán valamennyi jelentős ügyben Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök és a párt felső vezetésének álláspontja érvényesült. Így például a küldöttek nagy többséggel elvetették azt az indítványt, hogy a következő – várhatóan 2021 őszén tartandó – Bundestag-választásra a tagság szavazatai alapján állítsanak kancellárjelöltet.

Eddig rendre a pártelnök dönthette el, hogy kíván-e indulni kancellárjelöltként, vagy átadja másnak a feladatot – mint 2002-ben az akkori pártelnök, Angela Merkel az akkori CSU-elnöknek, Edmund Stoibernek -, és az új rendszer valószínűleg Annegret Kramp-Karrenbauer gyengülésével járt volna, mert egy esetleges pártszavazáson alul maradna legfőbb riválisa, Friedrich Merz-cel szemben – vélik megfigyelők.

A kongresszus a pártvezetés irányvonalát követte az ötödik generációs (5G) mobil távközési hálózatok kiépítésének ügyében a Huawei kínai távközlési óriásvállalat lehetséges szerepe körül kialakult vitában is. A küldöttek nagy többsége így az elnökség tanácsát követve elutasította azt a törekvést, miszerint a CDU-nak hivatalosan arra az álláspontra kellene helyezkednie, hogy a Huawei-t ki kell zárni az 5G-fejlesztésekből. E helyett azt emelték a párt hivatalosan képviselt politikájának szintjére, hogy a fejlesztések valamennnyi résztvevőjétől meg kell követelni, hogy garantálják a hálózatokban áramló adatok biztonságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.