Porosenko pártja elfogadja az ukrán parlament feloszlatását

Forrás: MTI2019. 05. 20. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petro Porosenko volt ukrán államfő pártja, a Petro Porosenko Tömörülése (BPP), illetve az ugyancsak kormányon lévő Népfront elfogadja, hogy a tisztségébe hétfőn beiktatott Volodimir Zelenszkij új elnök a parlament feloszlatása és előrehozott választások kiírása mellett döntött.

A BPP első elnökhelyettese, Ihor Kononenko az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak kijelentette, hogy az elnöknek joga van feloszlatni a parlamentet. Arra a kérdésre, hogy a parlament harcolni kíván-e valamiképpen a döntés ellen, Kononenko leszögezte: „És vajon miért? Éljünk jogállamban!”

Ihor Kotvickij, a kisebbik kormánypárt, a Népfront képviselője szinten kijelentette, hogy elfogadja a parlament feloszlatását. Hozzátette, hogy a párt új arculattal, új névvel indul az előrehozott választásokon. A Népfront frakcióvezetője, Makszim Burbak már pénteken bejelentette, hogy képviselőik távoznak a parlamenti koalícióból.

Ivan Vinnik, a BPP egy másik képviselője mindazonáltal megjegyezte, hogy az államfő a szószékről nem oszlathatja fel a parlamentet, ehhez elnöki rendelet szükséges.

A Julija Timosenko vezette ellenzéki Haza (Batykivcsina) párt frakcióvezető-helyettese, Oleh Szoboljev kijelentette, hogy nem érte őket váratlanul Zelenszkij döntése. „Mindnyájan megértettük a döntést, törvényes alapja a parlament feloszlatása megakadályozásának nem volt” – mondta. A képviselő szerint amennyiben a feloszlatásról szóló elnöki rendeletet még május 20-én közzéteszik, úgy az előrehozott választást már július 14-én megtarthatják.

Az elnöki bejelentés után az Önsegély (Szamopomics) nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője, Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester a törvényhozás soron kívüli összehívását sürgette Facebook-oldalán.

Viktor Csumak, a Hullám (Hvilja) frakció képviselője kijelentette, hogy a párt követelései egybeesnek az új államfő által meghirdetett célkitűzésekkel: az új választási törvény elfogadásával, a parlamenti képviselői mentelmi jog eltörlésével és a törvénytelen meggazdagodás újbóli büntethetőségével.

A parlamenti pártok frakcióvezetői tanácskozásra gyűltek össze Andrij Parubij házelnök irodájában, hogy megvitassák az államfő bejelentését – jelentette az Ukrinform ukrán állami hírügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.