Presztízsposzt Trócsányinak

Trócsányi László az EU bővítéséért és az uniós szomszédságpolitikáért felelős biztos lesz az Európai Bizottságban, ha eredményesen szerepel az európai parlamenti meghallgatásain. A presztízsértékű portfólió megszerzése siker Magyarország számára, ugyanis hazánk már évek óta ambicionálta, hogy megkaphassa a tárcát.

2019. 09. 11. 11:12
European Commission's president-designate Ursula von der Leyen speaks during a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels
Erős bizottsággal állt elő Ursula von der Leyen Fotó: Yves Herman Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar sikert hozott az Európai Bizottság portfólióinak kiosztása. Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnök hazánk jelöltjét, Trócsányi Lászlót a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős biztosnak jelölte tegnap. Magyar tag ennyire presztízsértékű szakterület felett eddig még nem diszponált az uniós végrehajtó testületben. Navracsics Tibor az elmúlt öt évben az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelt, elődje, Andor László pedig a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztos volt. Korábban pedig olyan uniós tárcák tartoztak a magyar bizottsági taghoz, mint a közösségi adó- és vámügyek, illetve a regionális politika. – Ez Magyarország számára és számomra nagy megtiszteltetés, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a velem szemben támasztott elvárásoknak teljes mértékben eleget tegyek – reagált tegnap a jelölésre Trócsányi, aki korábban egyébként épp a bővítési és szomszédságpolitikát, valamint a nemzetközi együttműködés és fejlesztés kérdéskörét nevezte meg a szakmai tapasztalatainak is megfelelő tárcákként. Von der Leyen többek között azt ajánlotta a volt igaz­ságügyi miniszter figyelmébe: a tagjelölt országok számára fenn kell tartani a csatlakozás perspektíváját, Albániá­val és Észak-Macedóniával a bizottsági ígéreteknek megfelelően meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat, illetve fel kell gyorsítani a strukturális és intézményi reformokat a szakterület égisze alá tartozó államokban. Mint írta, a majdani bővítési biztosnak a Törökországgal való kapcsolatok fenntartásán is dolgoznia kell.

Mindezekből is kitűnik, a bővítési portfólió nem kis felelősséggel jár. Trócsányit egyébként még tegnap reggel is a humanitárius segélyezési és katasztrófavédelmi tárcával kapcsolatban emlegették, a hazai sajtó balliberális része pedig ennek kapcsán arról írt: ezúttal sem sikerül Orbán Viktor terve, hogy Magyarország a bővítési és szomszédságpolitikai portfólióval gazdagodjon. A miniszterelnök már az előző, 2014–19-es ciklusban, Navracsics Tibor jelölésekor is ezt a szakterületet nézte ki hazánknak.

Erős bizottsággal állt elő Ursula von der Leyen
Fotó: Reuters

A Von der Leyen-bizottságban nemcsak Magyarországnak, de számos déli és kelet-közép-európai államnak is kulcs­szerep juthat. Horvátország, Szlovákia és Csehország egyaránt delegálhat bizottsági alelnököt, Spanyolország biztosa a kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztot kapta, míg a görög Margarítisz Szkínász korábbi szóvivő pedig – szintén a testület egyik alelnökeként – az „európai életmód védelméért” fog felelni. Utóbbi portfólió foglalja magában a migráció kérdéskörét. Az elnevezés hallatán a liberális–zöld oldalról máris bírálták Von der Leyent, mondván: a még hivatalba sem lépett elnök máris megfélemlítő és sértő retorikát alkalmaz a nem az ezen a kontinensen születettekkel szemben. A zöldügyek szintén hangsúlyt kapnak a testület munkaprogramjában: a holland Frans Timmermans első alelnökként nem csak az éghajlat-politikáért lesz felelős, de az összes „zöld” kérdést koordinálja majd. Szintén meglepetésként hatott Brüsszelben, hogy Olaszország most első alkalommal megkapta a gazdasági portfóliót. Paolo Gentiloni biztosjelölt tegnap amiatt kapott kritikákat, mert olasz miniszterelnökként ő sem tudta kordában tartani az ország hatalmas államadósságát.

Gratulációk a volt igazságügyi miniszternek

Magyarország a kezdetektől fogva élen járt az uniós bővítés támogatásában, Horvátország csatlakozásának egyik legfontosabb szövetségese volt. A magyar kormánynak jelenleg is kiemelt céljai közé tartozik a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja – írta tegnapi közleményében a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja Trócsányi László jelölésével kapcsolatban, megjegyezve: a politikus nemzetközileg elismert szaktekintély, akit diplomáciai tapasztalata maradéktalanul alkalmassá tesz az egyik legfontosabb biztosi feladat ellátására. Az egykori brüsszeli és párizsi nagykövetnek gratulált Varga Judit is, aki a nyáron épp Trócsányitól örökölte meg az igazságügyi miniszteri széket. „Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése versenyképességi és biztonsági szempontból is elengedhetetlen. Fontos feladat vár így Trócsányi Lászlóra, gratulálok!” – írta Varga a Facebook-oldalán. A magyar biztosjelölt a bővítési politika célországaiból, Koszovóból és Montenegróból is kapott tegnap gratulációt. Az ellenzék európai parlamenti képviselői viszont finoman szólva sem örültek a fejleményeknek. A Momentum két brüsszeli politikusa, Cseh Katalin és Donáth Anna is kifakadt Trócsányi ellen, míg az MSZP-s Ujhelyi István a héten sokadszorra mondta el, hogy nem szavazza meg az ilyen összetételű EB-t.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.