Programot indított kőfaragók, ácsok és burkolók képzésére a francia munkaügyi miniszter

Emmanuel Macron ígéretet tett, hogy öt év alatt újjáépítik a Notre-Dame székesegyházat, melynek műkincseit 90 százalékban sikerült megmenteni a tűztől.

Forrás: MTI2019. 04. 18. 19:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Programot indítanak kőfaragók, ácsok és burkolók képzésére a hétfőn leégett párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez – jelentette be Muriel Pénicaux francia munkaügyi, Jean-Michel Blanquer közoktatási és Franck Riester kulturális miniszter hat szakmai szervezet tanácskozásán.

A Le Monde és a Le Figaro című francia napilap az internetes oldalán csütörtökön ismertette a kezdeményezést. Eszerint a Chantiers de France (Franciaországi műhelyek) program várhatóan több ezer fiatalt érint.

Emmanuel Macron államfő kedden ígéretet tett, hogy öt év alatt újjáépítik a székesegyházat. A tűz az épület tetőzetén, a tatarozáshoz emelt állványzatnál ütött ki, a lángok elemésztették a tetőszerkezetet, leomlott a huszártorony.

Jean-Claude Bellanger, az iparművészek elitjének tartott Compagnons du devoir (Társak a kötelességben) szakmai szervezet főtitkára szerint 550 új szakemberre lesz szükség: 200 burkolóra, 150 ácsra, 100 kőművesre és 100 kőfaragóra.

Az inasok képzését a tervek szerint szeptemberben indítják, addig ki kell dolgozni a terveket, az építés menetrendjét, ki kell választani az anyagokat. A képzési keretek biztosították, az őszi tanévtől már fogadhatják a fiatalokat – mondta a munkaügyi miniszter.

Biztosítási szakértő: A Notre-Dame műkincseinek 90 százalékát sikerült megmenteni

A műkincsek és ereklyék 90 százalékát sikerült kimenteni a párizsi Notre-Dame-ból a pusztító lángok elől biztosítási szakértők közlése szerint.

Az evakuálás a terveknek megfelelően zajlott – mondta Michel Honoré kártérítési szakértő, aki az egyik érintett biztosítótársaság megbízásából ellenőrizte a Notre-Dame kincseit. „A terv tökéletesen működött, ezért nem akkora a veszteség, mint amekkora lehetett volna” – tette hozzá.

A székesegyházban 1000-1200 tárgyat őriznek nagy értékű kelyhektől kezdve történelmi jelentőségű egyházi öltözékeken át nagy méretű festményekig. A segítséget nyújtók élőláncok alkotva mentették a pusztító lángok elől a tárgyakat.

Az első biztonságba vitt darabok között volt a keresztről származó töviskorona és a szögek. A lista elején álltak, és előírás szerint azokat hozták ki először” – fejtette ki Honoré.

A katedrális legtöbb nagy méretű festménye első ránézésre érintetlen, a jövőben restaurátorok fogják alaposan átvizsgálni őket, hogy a korom, a füst vagy az oltóvíz miatt nem érte-e őket kár.

A szakértő bízik abban, hogy a katedrális nagy orgonája sem sérült meg, de erről pontosabbat csak akkor tudnak, ha átvizsgálták savmaradványok után kutatva.

Jelenleg alaposan megvizsgálnak minden tárgyat, amelyet a tűzvész éjszakáján a Notre-Dame-ban kellett hagyni. Honoré szerint azt követően a Louvre-ba kerülnek. A kimentett értékeket a városházára vitték, de nagy valószínűséggel azokat is a Louvre-ba fogják szállítani, ahol nagyobb biztonságban tudnak vigyázni rájuk.

A székesegyházban lévő kincsekre két biztosítóval, köztük az AXA ART-tal kötött szerződést a tulajdonos, a francia állam, a másik társaság neve nem ismert.

A gótikus székesegyházban hétfőn, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, milliók keresik fel évente.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.