Salvini: Elég volt az Európai Uniótól kapott pofonokból

A nemzetek polgárainak érdekvédelme fontosabb az őket „pofozó” Európai Uniónál az olasz Liga vezetője, Matteo Salvini szerint, aki kormányzásra való készülésre szólította fel a jobboldali erőket a vasárnap egy Rómában rendezett párttalálkozón.

Forrás: MTI2020. 02. 16. 21:15
SALVINI, Matteo
Matteo Salvini nem tágít bevándorláspolitikájától Fotó: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

A nemzetek polgárainak érdekvédelme fontosabb az őket „pofozó” Európai Uniónál az olasz Liga vezetője, Matteo Salvini szerint, aki kormányzásra való készülésre szólította fel a jobboldali erőket a vasárnap egy Rómában rendezett párttalálkozón.

Salvini az újságíróknak kijelentette, a Liga nem akar kilépni az Európai Unióból, mivel belülről akarja megváltoztani Európát, de számára az első helyen nem az Unió, hanem az olaszok állnak.

- Amikor azt mondom, hogy nekem az olaszok az elsők, nem euroszkeptikus hozzáállást jelent, hanem egyszerűen nem akarjuk, hogy átverjenek bennünket, és olyan szolgáltatásért fizessünk, amelyben nem is részesülünk – mondta a Liga vezetője.

Hangsúlyozta: bízik abban, hogy ha az olasz jobboldal ismét kormányra kerül, át tudja alakítani az Európai Uniót. – Ha Európa megváltozik, életben marad. Ha Európa nem változik meg, halálra ítéli magát – hangoztatta Salvini. Hozzátette, hogyha Olaszország továbbra is csak pofonokat kap az EU-tól, levonjuk a következtetéseket.

Matteo Salvini ismételten cáfolta, hogy ez az Italexitet, vagyis Olaszország esetleges kilépését jelentheti az EU-ból, a brit Brexit példájára. Hozzátette viszont, hogy inkább az olaszországi vállalatokat tartja életben, mint az európai bürokratákat.

A Liga az olasz főváros kongresszusi központjában tartott találkozót, amellyel a párt elindította kampányát a 2021-ben esedékes római főpolgármester-választásra. Salvini kifejtette, hogy a Liga egyik célja Róma városának megszerzése és még ezelőtt a kormányra is vissza akar kerülni.

- Csak idő kérdése, és a Liga győzni fog (..) készen akarunk állni a megbukó Conte-kormány helyettesítésére – mondta Matteo Salvini.

Úgy vélte, a Giuseppe Conte vezette jelenlegi kormány túlélésre játszik és ezért még a saját anyját is eladná. Hozzátette: az olaszok 99 százaléka azt gondolja, hogy a kormányt a Salvini-ellenes gyűlölet, valamint a bársonyszékekhez való tapadás tartja hatalmon.

A politikus hangoztatta, hogy a Liga egy átmeneti, a következő parlamenti választásokat előkészítő kormányban is hajlandó részt venni. – Ha Giuseppe Contét sikerül megbuktatni, még abba is beletörődöm, hogy a Milan csapata vereséget szenved – utalt kedvenc labdarúgóklubjára.

Giuseppe Conte szombaton Sergio Matterella államfővel egyeztetett azután, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) kormánypárt bejelentette, nem szavazza meg a tervezett igazságügyi reformot. Ez az eddigi kormánytöbbség megszűnését jelentené a felsőházban, ahol az Élő Olaszország szenátorai nélkül az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és más kisebb baloldali pártok ereje nem biztos, hogy elegendő.

Elemzők szerint Matteo Renzi valójában nem előrehozott választásokat, hanem Giuseppe Conte kormányfő leváltását akarja.

A Liga találkozójával egy időben a Hering-mozgalom is utcai megmozdulást tartott Rómában, amelyen a Matteo Salvini volt belügyminiszter által bevezetett migrációs intézkedések eltörlését szorgalmazta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.