Sorban jönnek a nemzetközi válaszlépések Belarusszal szemben

Minszk azt üzente az ellenzéki blogger letartóztatásával: az állam keze bárhol elér!

Bendarzsevszkij Anton
2021. 05. 25. 16:08
null
Roman Protaszevics belarusz ellenzéki újságíró földre kényszerített gépének átvizsgálása Minszkben. Fotó: - Forrás: ONLINER.BY / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Messzemenő nemzetközi következményekkel jár Belarusz vasárnapi akciója, melynek során egy 26 éves fiatal ellenzéki blogger letartóztatásáért minszki leszállásra kényszerített egy Athénből Vilniusba tartó Ryanair utasszállítót. Tegnapra már legalább tíz légitársaság jelentette be, hogy mostantól kerülik az ország légterét – köztük a Wizz Air, az Austrian, a LOT, a KLM, a Lufthansa és mások. Az uniós lépésekhez Kijev is csatlakozott, tegnap bejelentették, hogy törlik az összes járatot Belarusz és Ukrajna között.

Ez utóbbi komolyan érinti az egész posztszovjet térséget: a két ország között aktív kapcsolat volt, ráadásul a 2014-es orosz–ukrán konfliktus után megszűnt az Oroszország és Ukrajna közötti légi közlekedés, így Minszk vált az összekötő kapoccsá, a kevés elérhető utazási módok egyikévé Kijev és Moszkva között. – Belarusz meglepődve fogadta az ukrán döntést egy olyan légi esettel kapcsolatban, amelynek semmi köze Ukrajnához – reagált a kijevi belarusz nagykövetség a lépésre.

Ráadásul a belarusz légtér kényszerű kerülése a légitársaságok számára is fájdalmas, és nem csak a megnövekedett költségek következtében. A maláj MH-17 utasszállító gép 2014-es kelet-ukrajnai lelövését követően már így is gyakorlatilag megszűnt a légi közlekedés a környéken, azóta ugyanis a nemzetközi légitársaságok nagyban kerülik a donbaszi régiót . Egy újabb vakfolt megjelenése erősen leszűkíti a Fekete-tenger és a Balti-tenger közötti elérhető szárazföldi légi folyosót.

A Covid–19-járvány tavalyi kirobbanása előtt 325 ezer járat használta Belarusz légterét 2019-ben, ami évi 50-70 millió dolláros bevételt jelenthetett az országnak.

A Flightradar24 keddi térképén jól látszik, hogyan kerülik Belarusz és Kelet-Ukrajna légterét a nemzetközi utasszállító repülőgépek.
Fotó: Flightradar24.com

A vasárnapi eset eddig legkomolyabban a balti államok és Belarusz kapcsolatát érintette: pénteken kezdődött el Rigában a 2021-es jégkorong-világbajnokság, amelynek Minszk volt a társszervezője a tavalyi belarusz belpolitikai válság kirobbanása előtt. A rendezési jogot elvették Belarusztól, a Ryanair-gép kényszerített minszki leszállása után pedig Rigában lecserélték az ország hivatalos nemzeti, szovjet eredetű lobogóját az ellenzék által használt fehér-piros-fehér zászlóra. Erre válaszul Minszk kitiltotta a teljes lett diplomáciai kontingenst az ország területéről, a lépést Riga is viszonozta.

Közben nyilvánosságra hozták az első felvételeket a letartóztatott Roman Protaszevicsről.

Most az első számú vizsgálati fogházban vagyok Minszkben. Kijelenthetem, hogy nincs egészségügyi problémám, különösen a szívemmel. A rendfenntartók hozzáállása a lehető legkorrektebb, a törvénynek megfelelő. Együttműködök a nyomozókkal és vallomást adok a minszki tömegzavargások megszervezéséről

– mondta remegő hangon a videóüzenetben a blogger.

A messzemenő nemzetközi következmények ismeretében Minszk szempontjából egészen irracionális lépésnek tűnik egy európai járat eltérítése egy fiatal aktivista elfogásáért.

A hatalom logikája szerint azonban nem az – az elmúlt hónapokban Belaruszban erőszakkal és megfélemlítéssel sikerült elnémítani a rendszer ellenfeleit, azonban nem sokat tudtak kezdeni az emigrációba kényszerült, Vilniusban vagy Varsóban megtelepedett aktív ellenzékkel. Aljakszandr Lukasenka és a Nyugat kapcsolata már így is holtponton van, a belarusz vezetőnek nincs veszítenivalója. A cél itt inkább a megfélemlítés, és ilyen szempontból látványosabb egy kevésbé ismert ellenzéki figura elrablása, így lesz igazán világos az üzenet: maradjatok csendben, mert az állam hosszú keze bárhova elér, akárhol is vagytok!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.