Stratégiai ágazatokban átvilágítaná a külföldi befektetéseket az EP

Megszavazta a külföldi befektetések átvilágítását szolgáló rendszer felállítását csütörtökön az Európai Parlament (EP), hogy szükség esetén meg lehessen védeni a stratégiai ágazatokban működő vállalatokat az Európai Unión kívüli felvásárlástól.

Forrás: MTI2019. 02. 14. 16:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A strasbourgi plenáris ülésen elsöprő többséggel fogadták el az uniós társjogalkotó szervek – az EP és a tagországok kormányait tömörítő tanács – között korábban létrejött előzetes megállapodást.

Az új jogszabály az olyan érzékeny szektorokat védi majd, mint az energetika, a közlekedés, a kommunikáció, az adatforgalom, az űrtudomány, valamint a pénzügy. A kritikus technológiák között a félvezetők, a mesterséges intelligencia és a robotika szerepel. Emellett a vízszolgáltatást, az egészségügyet, a védelmi rendszereket, a médiát, a biotechnológiát és az élelmiszerbiztonságot is felvették a védett ágazatok listájára.

Az EU-szintű rendszer segíteni fogja a külföldi befektetések köz-, illetve nemzetbiztonsági alapú átvilágítását. Nagy hangsúly kerül az információcserét szolgáló együttműködésre.

A tagországok véleményezhetik majd az egymás területén tervezett beruházásokat. Az Európai Bizottság is kérhet információt és adhat véleményt, de a végső döntést továbbra is nemzeti szinten hozzák meg.

Noha az ország nincs megnevezve a szövegben, a rendszer felállítására elsősorban az utóbbi évtized aggályosnak, sokak által veszélyesnek tartott kínai stratégiai beruházásaira, felvásárlásaira tekintettel kerül sor. A jogi keret létrehozását erősen támogatta a francia, a német és az előző olasz kormány is, míg más tagállamok, például Ciprus, Görögország és Málta ellene voltak.

„A védelmező Európa elve valósággá vált. Ezen mechanizmussal felléphetünk az iparunkat, a technológiáinkat és a stratégiai érdekeinket fenyegető veszély ellen. Európa továbbra is nyitva áll a külföldi beruházások előtt, de kezébe veszi a sorsát” – mondta Franck Proust néppárti jelentéstevő.

Rámutatott: hasonló rendszer működik a világ számos országában, az Egyesült Államoktól, Japánon és Kanadán át Kínáig, így épp itt az ideje az EU fellépésének is.

A külföldi felvásárlások a kritikus infrastruktúrák és technológiák területén sérthetik az európai érdekeket, és azt a veszélyt hordozzák magukban, hogy bizonyos harmadik országok a beruházásaikkal csökkenthetik az EU technológiai előnyét és gyengíthetik a kontinens biztonságát – írta az Európai Bizottság.

A tanács várhatóan március elején hagyja jóvá hivatalosan a jogszabályt, amely kihirdetése után másfél évvel lép majd életbe.

Jelenleg az Európai Unió 14 tagállamában működik már beruházás-átvilágító rendszer, köztük Magyarországon is, azonban a mechanizmusok az általuk vizsgált terület és a felépítésük tekintetében is jelentősen eltérnek egymástól.

Az elmúlt húsz év során radikálisan átalakult az Európába áramló külföldi befektetések szerkezete. Egyre több beruházás érkezik a fejlődő országokból, elsősorban Kínából, és a tőke elsősorban a csúcstechnológiai ágazatokat célozza, gyakran állami tulajdonú vagy állami befolyás alatt álló vállalatok révén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.