Szenteste családi körben, szilveszteri koccintás Skype-on

Jean Castex francia miniszterelnök csütörtökön bejelentette a karácsonyi-szilveszteri időszakra vonatkozó átmeneti lazításokat és a továbbra is életben tartott korlátozásokat. Franciaország „atipikus” év végi ünneplésre készül, de a lakosság barátságosabban reagál az új szabályokra, mint a korlátozások által továbbra is sújtott és az összeomlás szélén álló kulturális szektor.

Cseke Dóra
2020. 12. 11. 14:03
MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök látogatása a párizsi Necker Kórház Imagine Intézetében a koronavírus-járvány idején, 2020. december 4-én. Fotó: Thomas Samson Forrás: MTI/EPA/AFP pool/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jean Castex francia miniszterelnök csütörtök este sajtótájékoztatón jelentette be a francia kormány döntését a december 15-én életbe lépő enyhítésekkel kapcsolatban, és külön kitért a karácsonyi és a szilveszteri ünneplést érintő engedményekre és tiltásokra is. December 15-től a nappali órákban a franciák szabadon közlekedhetnek az ország egész területén, a lakhely elhagyására vonatkozó igazolás nélkül. Ugyanakkor, az esti kijárási tilalom ismét életbe lép, sőt, a korábban megszellőztetett verziónál valamivel szigorúbb változatban:

21 óra helyett már este 8 és reggel 6 óra között tilos az utcán tartózkodni,

az engedélyezett kivételek köre is szűkül.

Emmanuel Macron köztársasági elnök korábban utalt arra, hogy nem lesz kijárási tilalom két fontos időszakban: karácsony és szilveszter estéjén. Ezzel szemben a csütörtöki bejelentésben a kormány csak a karácsonyi periódusra ad zöld utat, azaz ünneplést kijárási tilalom nélkül, hogy

a családok utazási korlátozások nélkül összegyűlhessenek.

Szilveszter estéjén azonban már ismét kijárási tilalom lesz érvényben este 8 és reggel 6 között, és a szabályok betartását megerősített ellenőrzéssel, több mint 100 ezer rendőrrel felügyeli Gérald Darmanin belügyminiszter.

A „hoztam is meg nem is” enyhítéseket a sajtótájékoztatón a kormányt képviselő miniszterek azzal indokolták,

nem akarják, hogy Franciaország az Egyesült Államok sorsára jusson,

ahol a mindenszentek és a hálaadás megünneplése után nagy mértékben megugrott az új fertőzések, a kórházban kezelt betegek és a halálozások száma.

Olivier Véran egészségügy miniszter hozzáfűzte: „A legjobban úgy tudunk búcsút inteni 2020-nak és köszönteni az újévet, ha figyelünk és vigyázunk egymásra, még azokra is, akiket nem ismerünk, ezért felelősségteljesen, otthon kell töltenünk az ünnepet akkor is, ha máshoz lenne kedvünk”.

A magánjellegű összejövetelek engedélyezettek karácsonykor és szilveszterkor is, de 6 főben maximalizálták a vendégek számát, és szilveszter este a vendégekre is vonatkoznak a kijárási korlátozások: este 8 óra előtt kell megérkezniük és csak reggel hat óra után távozhatnak. Ugyanakkor a miniszterek hangsúlyozták, a lehetőségek ellenére mégis arra kérnek mindenkit, maradjanak otthon, és mondjanak le idén még a kis létszámú összejövetelekről is.

Óriási csalódást váltott ki a miniszterelnöknek a kulturális szektorra vonatkozó bejelentése, amelynek szereplői hetek óta az újranyitásban reménykedtek, és már konkrét lépéseket is tettek az eddigi bevételkiesésük pótlására: elindultak a színházi próbák, a mozik reggeltől induló vetítéseket tűztek műsorukra kedvezményes jegyárakkal.

A mozik, színházak, múzeumok, cirkuszok, kaszinók azonban továbbra sem nyithatnak ki, valamint a sportközpontok sem.

A kérdést a kormány legközelebb csak január 7-én vizsgálja felül, de a nyitás még akkor sem garantált. A szektor képviselőiben a harag és elkeseredés érzése vegyül. – Érthetetlen a kormány döntése, meg vagyunk döbbenve és fel vagyunk háborodva – nyilatkozza Jocelyn Bouyssy, a 73 mozit tulajdonló CGR mozihálózat vezérigazgatója. A France Info internetes portálnak nyilatkozó Jean-Michel Ribes, a párizsi Rond-Point színház igazgatója beszámol arról, hogy több színésze sírásban tört ki a hír hallatán. – Miért kell azt a területet bombázni, ahol nincs ellenség? A színházak egyike sem volt járványgócpont, egy megbetegedést sem tudtak színházi előadásra visszavezetni.

Miért veszélyesebbek a színházak, mint egy óriási hipermarket, amely nyitva tarthat?

– háborog a színházigazgató.

A templomok, mecsetek, zsinagógák továbbra is fogadhatják a híveket egy új szabály betartásával: a nem egy családhoz tartózó hívők között két ülőhelyet kell szabadon hagyni, és csak minden második padsort foglalhatják el.

A franciák örülnek annak, hogy a karácsonyt kijárási korlátozás nélkül ünnepelhetik meg, még ha csak szűk családi körben is, és meglepően rugalmasan, egyelőre utcai demonstrációk nélkül veszik tudomásul, hogy a szilvesztert otthonaikba zárva kell eltölteniük, pedig Franciaországban az utcai ünneplés nagyon népszerű. Az ünnepi megoldások palettáján szerepelnek a vendégeiktől negatív PCR-tesztet kérő házigazdák, az online-, azaz Skype-vacsorát és koccintást szervező családi- és baráti körök, az idén a szűk családi körrel megelégedők, akik reményüket fejezik ki, hogy így megvédhetik idős hozzátartozóikat, és még az olyan, húszas éveikben járó fiatal diákok is, akik vállalják a teljes magányt otthonukban azért, hogy véletlenül se fertőzzék meg idős nagyszüleiket.

Eközben a francia-angol Sanofi/GSK laboratóriumok bejelentették, hogy a kooperációban készülő oltóanyag jelentős csúszással, legkorábban csak 2021 végére készül el, ugyanis a tesztek során kiderült, hogy az idősebb korosztályban az oltóanyag jelenlegi összetétele nem váltott ki megfelelő immunreakciót, a vakcinát még tökéletesíteni kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.