Szijjártó Péter: Közép-Ázsiának jelentős szerepe van a terroristák elleni fellépésben

Közép-Ázsiának jelentős szerepe van a szélsőséges ideológiák és a terroristák elleni fellépésben – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Asgabatban, Türkmenisztán fővárosában.

Forrás: MTI2019. 05. 20. 11:42
MEREDOW, Rashid; SZIJJÁRTÓ Péter
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rashid Meredow türkmén külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes (j) találkozója Asgabatban 2019. május 20-án. MTI/KKM/Burger Zsolt Fotó: KKM/Burger Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter kiemelte, hogy mindannak, ami Közép-Ázsiában történik, biztonsági szempontból azonnal hatása van Európában, ezért támogatni kell ezeket az országokat abban, hogy megvédjék határaikat, ne engedjék az illegális migrációs hullámokat és a terroristákat Európa felé indulni.

„Itt, Afganisztán szomszédságában rendkívül fontos szerep jut a közép-ázsiai országoknak abban, hogy féken tartsák a radikális, szélsőséges ideológiákat, hogy féken tartsák a terrorszervezeteket, és főleg ne engedjék, terrorszervezetek tagjait illegálisan Európa irányába indulni” – hangoztatta Szijjártó Péter.

A tárcavezető aláhúzta, hogy Közép-Ázsia térsége Európa energiaellátása szempontjából is nagy jelentőséggel bír. Európában régóta fontos kérdés az energiabiztonság, az energiaellátás kérdése, hogy Oroszország mellett milyen gázbeszerzési források érhetők el – fejtette ki Szijjártó Péter.

„Sajnos a diverzifikálási próbálkozások jelentős része az elmúlt időszakban kudarcot vallott, Türkmenisztán azonban ebből a szempontból új lehetőség. Ha a türkmenisztáni gázmezők és az Azerbajdzsán közötti 60 kilométeres szakaszon sikerül gázvezetéket építeni, akkor Türkmenisztán rendkívül jelentős földgázvagyonát is számításba lehetne venni Európa, azon belül is Közép-Európa gázellátásában” – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A világon a negyedik legnagyobb földgázvagyon Türmenisztánban található, az EU is hosszú ideje tárgyal, hogy hogyan lehetne az országot bevonni Európa gázellátásába – mutatott rá a miniszter.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Rashid Meredow türkmén külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes találkozója
MTI/KKM/Burger Zsolt

Magyarországnak rendkívül fontos érdeke, hogy a déli gázfolyosón érkezzen gáz Türkmenisztánból Európába, hiszen ez megnyitja a lehetőséget arra, hogy a Nyugat-Balkánon keresztül Magyarország is az orosztól különböző gázbeszerzési forráshoz jusson – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A tárcavezető kitért arra is, hogy elvi egyetértés van a türkmén és a magyar kormány között arról, hogy a türkmén gázt hogyan lehetne bevonni Európa gázellátásába, amelynek részleteiről októberben tárgyal majd a magyar-türkmén vegyesbizottság.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Európa biztonsága szempontjából rendkívüli jelentősége van az együttműködésnek a közép-ázsiai régióval, amit az EU is felismert, amikor megalkotta új Közép-Ázsia-stratégiáját.

„Magyarország ebben a kérdésben élenjár, már tavaly is rendeztünk Közép-Európa-Közép-Ázsia-találkozót Budapesten, a visegrádi elnökség keretében” – magyarázta a türkmén fővárosban tárgyaló politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.