Szlovákia baljós előjelekkel vág neki az országos tesztelésnek

Az orvosok nagy része rossz ötletnek tartja az akciót, annak elhalasztására kérik a kormányt.

Pomichal Krisztián (Dunaszerdahely)
2020. 10. 29. 13:33
null
Tesztelni, tesztelni, tesztelni. Fotó: JOE KLAMAR Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második világháború óta nem volt ehhez fogható művelet az ország területén

– közölte néhány hete Igor Matovič szlovák kormányfő azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy Szlovákia teljes lakosságát letesztelik a koronavírusra, ráadásul kétszer. Az első tesztelésre most hétvégén, szombaton és vasárnap, a másodikra egy hét múlva kerülne sor. A feltételes mód nem véletlen. Habár csak néhány óra választja el az országot egy sem Szlovákiában, sem bárhol máshol a világon korábban ki nem próbált művelettől,

az előjelek igencsak aggasztóak.

Rögtön az első, hogy a korábban háromnaposra tervezett első etap végül kétnapos lesz. Hivatalosan ugyan nem közölték, miért, elejtett nyilatkozatokból azonban sejteni lehet, hogy a hatóságoknál nem jelentkezett elég önkéntes egészségügyi szakember, azt pedig nem merték meglépni, hogy a segítséget kötelezővé tegyék. Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy a szlovák orvosok nagy része rossz ötletnek tartja az akciót. Szerdán a Szlovák Orvosi Kamara közleményben kérte a kormányt, halasszák el, és értékeljék át a tesztelést. Elnökük, Marian Kollár közölte, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a központi válságstáb ülésein sem, mert

nem veszik figyelembe a szakemberek véleményét.

A közvélemény elutasítását csak tovább fokozta Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerencsétlenül idézett nyilatkozata. Čaputová korábban ugyan szóvá tette, hogy az ország vezetése nem tájékoztatja őt megfelelően az intézkedésekről, viszont az elmúlt napokban többször is jó ötletnek nevezte az országos tesztelést. Ennek ellenére a hét közepén úgy nyilatkozott, ő maga nem vesz részt rajta. A sajtó természetesen azonnal felkapta ezt a félmondatot, nagyvonalúan a tudósítások végére száműzve annak másik felét, melyben a köztársasági elnök kiemeli, munkája miatt őt egyébként is minden héten letesztelik.

Az i-re a pontot aztán maga a kormány tette fel. Mintha csak szándékosan tántorítanák el az embereket:

a tesztelést önkényesen ignorálók számára beígért szigorú kijárási korlátozásokat egyik napról a másikra eltörölték.

Míg korábban arról volt szó, hogy tulajdonképpen teljes vesztegzár vár rájuk, két nappal az akció előtt közölték, hogy a legközelebbi élelmiszerüzletbe, kutyát sétáltatni és még számos más helyre negatív teszteredmény nélkül is el lehet menni. A kormány tehát ugyanazokat a jogokat adja nekik, amelyek az elmúlt héten, még a tesztelés előtt az egész országra vonatkoztak, egyetlen fontos kivétellel: a munkába járás negatív teszt nélkül tilos. Mivel a tavaszi lezárások idején rengetegen dolgoztak otthonról, már most látszik, hogy sokan inkább megvárják az elvileg november 16-ig tartó kijárási korlátozások végét, semmint elmenjenek az országos tesztelésre.

Pedig az első tapasztalatok nem rosszak.

A múlt hét végén Észak-Szlovákia négy járásában tartottak próbatesztelést. A várt 155 ezer ember 91 százaléka meg is jelent, több mint ötezerötszáz fertőzöttet találtak és küldtek karanténba. A kormány óriási sikerként kommunikálta az akciót, a közhangulaton azonban ez már keveset segített.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.