Szükségállapotot vezettek be Bejrútban, az FBI is nyomoz

Kijárási tilalmat rendelhetnek el, gyűléseket tilthatnak be, cenzúrázhatnak.

Forrás: MTI2020. 08. 13. 17:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta a libanoni parlament csütörtökön, hogy Bejrútban szükségállapotot vezessenek be a múlt heti tragikus robbanást követő helyreállítás érdekében. A kikötő területén múlt kedden történt robbanásban több mint 170 ember vesztette életét és több mint hatezren megsérültek, a kormány lemondásra kényszerült. A parlament a szerencsétlenség után tartott első ülésén hozta meg döntését a szükségállapotról, széles hatáskörrel ruházva fel a hadsereget a növekvő népharag és politikai bizonytalanság közepette.

Vitatott döntés

Ezzel a kormány felhatalmazta a hadsereget például arra, hogy kijárási tilalmat rendeljen el. Megakadályozhatja továbbá a nyilvános gyűléseket, cenzúrázhatja a médiát, és a biztonságot veszélyeztető cselekmények gyanújával akár katonai bíróság elé állíttathat polgári személyeket. A tartósabb szükségállapot bevezetéséhez azonban parlamenti jóváhagyásra volt szükség. A kormánydöntést bírálták emberi jogi szervezetek, mondván, hogy a polgári kormánynak is kibővített jogköre van a koronavírus-járvány miatt. Egyesek bírálták a tüntetők elleni kemény katonai fellépést is, attól tartva, hogy a kibővített hatásköröket az ellenvélemények elhallgattatására használhatják fel.

Nincs még hivatalos magyarázat

Továbbra sem tudni pontosan, hogy mi okozta a bejrúti kikötőben tárolt 2740 tonna ammónium-nitrát felrobbanását. A kiszivárgott dokumentumok szerint azonban az ország legfelsőbb vezetése és biztonsági vezetők is tudtak arról, hogy a vegyi anyagot a kikötőben tárolják. Miután a kormány hétfőn lemondott, jelenleg ügyvivőként működik. Az ügyvivő kormányfő korábban előrehozott választások kiírását javasolta, de azt a házelnök és több politikai szervezet nem támogatta.

Az FBI is részt vesz a nyomozásban

A tervek szerint hamarosan Bejrútba utazik a francia védelmi miniszter. Franciaország vezető szerepet játszik Libanon talpra állításában a drámai robbanás után, politikai pártokkal is tárgyal, hogy meggyorsítsa az új kormány megalakítását. Bejrútba érkezett David Hale politikai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár is, aki


MTI/EPA/Vael Hamzeh

közölte: az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is részt vesz a robbanás ügyében vizsgálódó libanoni és nemzetközi nyomozók csoportjának munkájában. Az FBI-t erre a libanoni hatóságok kérték fel, és ez is egy módja annak, hogy Washington segítsen a szerencsétlenség következményeinek felszámolásában, tette hozzá a magas rangú amerikai diplomata.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.