Szürreális maratont futottak Phenjanban

Észak-Korea további 7,8 milliárd dollárt fektet a turizmusba, a tavaly nyáron meghirdetett több mint egy évtizedes terv részeként.

Buzna Viktor
2019. 04. 09. 12:06
Participants take part in the 30th Mangyongdae Prize International Marathon in Pyongyang
Külföldiek is elstartoltak a versenyen. Rajt-cél győzelem a PR-nak Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzeljünk el egy turistaparadicsomot, ahol a legkülönfélébb kalandokat csak pár órányi autóút választja el egymástól. Miután meguntuk a hegyekben kiépített sípályákat, a sziklás partoknál szörfdeszkára cserélhetjük a snowboardunkat. Ha pedig már eleget sportoltunk, várnak bennünket a tengerparti bárok. Amennyiben passzív kikapcsolódásra vágynánk, ott vannak a városok. A luxusszállodák és az egzotikus éttermek mellett olyan műemlékeket látogathatunk, amelyeknek sehol nincs párjuk a világon.

Ez a hely valóban létezik, van azonban egy szépséghibája: a világ legzordabb diktatúrájában, Észak-Koreában található. A szovjet típusú remeteállamban márpedig nem veszélytelen a turizmus: nincs még két éve sem, hogy tragikus véget ért egy amerikai diák, Otto Warmbier utazása. Őt 2016-ban 15 év börtönbüntetésre ítélték, miután egy szálloda folyosójáról ellopott egy propagandaplakátot. Egy évvel később kiadták ugyan az Egyesült Államoknak, azonban napokkal a hazaszállítása után – máig tisztázatlan okokból – a kórházban elhunyt.

Bár a diplomáciai viharokat okozó történet, illetve a válaszul Washingtonban bevezetett utazási tilalom miatt visszaesett az észak-koreai turizmus, a nyugati utazók kezdik ismét felfedezni az ázsiai országot. Erre utal, hogy a fővárosban, Phenjanban most vasárnap megtartott maratonfutáson rekordot döntött a külföldi indulók száma. Az államalapító Kim Ir Szen születésnapjának tiszteletére minden évben megrendezett sporteseményen – a BBC információi szerint – 950 nyugati hosszútávfutót regisztráltak, míg tavaly csak 450-et. A helyszíni beszámolók szürreális hangulatról szólnak.

A Reutersnek nyilatkozó brit hódeszkás olimpikon, Aimee Fuller elmondta: a verseny a Kim Ir Szen-stadionból indult, a lelátók zsúfolásig teltek szurkolókkal. – Olyan hangulata volt, mint egy világszintű sporteseménynek. Mintha az olimpián lettünk volna – mondta a Reutersnek a brit sportoló. A maratoni táv végigvezetett a fővároson, a dia­dalívet, majd a katonai parádékról ismert, monumentális Kim Ir Szen teret követően Phenjanon kívül folytatódott. Ahogyan arról az Észak-Koreában szolgáló brit nagykövet a Twitter mikroblogon beszámolt: a táv szinte teljes hosszán szurkolók álltak sorfalat, a frissítőket pedig hagyományos koreai népviseletbe öltözött hölgyek szolgálták fel.

Külföldiek is elstartoltak a versenyen. Rajt-cél győzelem a PR-nak
Fotó: Reuters

A nagy felhajtás mögött nem csak a phenjaniak futás iránti szenvedélye áll. Észak- és Dél-Korea viszonya az elmúlt években sokat enyhült, s a folyamatban a sportdiplomáciának fontos szerep jutott. Miután a tavalyi, phjongcshangi téli olimpián a két ország közös küldöttséggel vett részt, a 2032-es nyári olimpia megszervezésére Szöul és Phenjan már együtt pályázik. A jószomszédi viszony a nemzetközi légkör enyhülését hozhatja el Észak-Korea számára, ami egyet jelentene a fojtogató gazdasági szankciók feloldásával. Ennek azonban továbbra is nukleáris fegyverprogramjuk feladása lenne az ára, vagyis a világgazdaság beláthatatlan ideig még zárva marad a remeteállam számára. Észak-Korea ezért az egyetlen, a külső piacok szempontjából releváns iparágat, a turizmust fejleszti.

A Travel Wire Asia turisztikai szakportál cikke szerint Észak-Korea további 7,8 milliárd dollárt fektet a turizmusba, a tavaly nyáron meghirdetett több mint egy évtizedes terv részeként. A kormány anyagi támogatása, valamint a piac részleges nyitása következtében olyan látványos beruházásokra került sor, mint a közel 19 millió dollárból épült Masikryong sípálya.

Bár az újabb beruházásokkal a Travel Wire Asia szerint Phenjan egymillió külföldi turistát érne el, ez meglehetősen ambiciózus célnak hangzik. Jelenleg évente pár ezer főre rúg ez a szám. Észak-Korea okkal nem vonzó célország a nyugati turisták számára. A külföldiek továbbra is csak állandó felügyelet alatt, jellemzően csoportos szervezésben látogathatják az országot. A beutazás és az ott-tartózkodás szabályai is kivételesen szigorúak, ráadásul a KNDK meglehetősen drága is: egy magyar utazási iroda jelenleg 798 ezer forintért kínál egy kéthetes körutazást az országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.