Teljhatalom Zelenszkij kezében

Épphogy letelt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalban töltött első száz napja, megalakult az új kijevi törvényhozás is, ahol az államfőt támogató Nép Szolgája pártnak egy emberes, stabil többsége van. Ennek megfelelően a parlament munkába állásának első napján futószalagon következtek a kinevezések, hiszen az új hatalompárt koalíciós kényszer nélkül dönthet minden kérdésben. Elemzők szerint ez a példátlanul szabad kéz és a vele járó hatalmas felelősség könnyen tréfát űzhet a humoristából elnökké lett Zelenszkijből és csapatából.

2019. 09. 02. 6:54
Ukrainian President Zelenskiy listens to Razumkov, newly-appointed Parliamentary Speaker, during the first session of new parliament in Kiev
Az államfő Dmitro Razumkov házelnökkel. Ifjú nemzedék, régi beágyazottság Fotó: Gleb Garanich Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A független Ukrajna történetének kilencedik összehívású parlamentjének házelnöke az előzetes várakozásoknak megfelelően Dmitro Razumkov, a Nép Szolgája pártelnöke lett. Az ifjabbik Razumkov édesapja bizalmi embere volt Leonyid Kucsma korábbi ukrán elnöknek, ő maga pedig a 2014-es Euromajdan előtt tanácsadóként segítette az Oroszországba menekült Viktor Janukovics exelnök Régiók Pártját. Nem okozott komolyabb meglepetést az új kormányfő személye sem. Előzőleg három-négy név merült fel potenciális jelöltként, s köztük volt a végül befutó Olekszij Honcsaruk is, aki az elnöki iroda első helyettesi posztját cserélte fel a miniszterelnöki bársonyszékre. Honcsaruk mindössze 35 éves, ezzel ő az ország történetének legfiatalabb kormányfője. Elődje, Volodimir Hrojszman ugyanezt saját magáról is elmondhatta kinevezésekor, de most az utódja megdöntötte a rekordját. Ami a kabinet többi tagját illeti, jellem­zően mind fiatalok, jelentősebb szakmai múlt nélkül.

A magyarokat leginkább érintő ügyekért felelős két miniszter közül az egyik, az oktatási tárcáért felelős Hanna Novoszad mindössze 29 éves, nemzetközi tanulmányait a Soros-alapítvány ösztöndíjasaként végezte. 2014-től a szaktárca alkalmazottja, ennélfogva nehéz elképzelni, hogy merőben szakítana elődje, Lilija Hrinevics stratégiai irányvonalával, azaz az erőszakos ukránosítással. Pavlo Klimkint a külügyminiszteri székben Vadim Prisztajko váltja. A 49 éves karrierdiplomata 1994 óta van aktívan jelen az ukrán diplomáciában. Teljesített szolgálatot a tengerentúlon is, dolgozott Ukrajna egyesült államokbeli nagykövetségén, három évig Kanadában volt nagykövet. 2014 és 2017 közt a külügyminisztérium első helyetteseként tevékenykedett, a legutóbbi időszakban pedig a NATO-ban képviselte Ukrajnát. Szakmai múltja alapján tőle sem várhatunk csodákat.

Az új törvényhozás kinevezte az új főügyészt is. Jurij Lucenkót Ruszlan Rjabosapka váltja a vádhatóság élén. A napokban feláll az új korrupcióellenes bíróság is, Zelenszkij a két szervtől „hangos” letartóztatásokat vár már az ősszel. Az új parlament rögvest az eskütétel után nekilátott a munkának, hajnalig haza sem mentek. Legfontosabb döntése a parlamenti képviselőket megillető mentelmi jog felfüggesztése volt, amit 363-an támogattak. Az alkotmánymódosítással járó törvényt első olvasatban szavazták meg, jelen állás szerint az legkorábban 2020 januárjától léphet életbe.

Az államfő Dmitro Razumkov házelnökkel. Ifjú nemzedék, régi beágyazottság
Fotó: Reuters

Miközben egyesek dicsérték ezt a tempót, mások egyszerűen csak gombnyomó automatáknak nevezték a Zelenszkij-párt képviselőit. Az új hatalompárt mind a 254 képviselője „szűz”, azaz korábban egyikük sem volt még a rada tagja. Ezért aztán a külvilágtól elvonulva többnapos politikai kiképzésen vettek részt, egyebek mellett azokat is kijelölték, akik szóba állhatnak a sajtóval. Erre azért volt szükség, mert a július 21-i parlamenti választások után néhány új honatya olyan badarságokat hangoztatott, hogy miattuk maga Zelenszkij is magyarázkodásra kényszerült.

Olekszandr Kulbacnij, az UNIAN ukrán hírügynökség szerkesztője a Magyar Nemzet tudósítójának elmondta, előbb-utóbb az új elnöknek és csapatának is szembesülnie kell majd az elkerülhetetlen csalódással. „Az ukrán nép gyorsan lelkesül, de ugyanolyan gyorsan büntet is” – fogalmazott a kijevi kolléga. Véleménye szerint a legjobb esetben is egy-másfél évig tarthat ki ez a fölöttébb nagy bizalom. A zsurnaliszta szerint nagy kérdés, miként sikerül közelíteni egymáshoz az ország ré­gióit, mert – mint mondja– ő sokat utazgat, s bizony hatalmas különbségek láthatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.