Terrorizmus támogatásával vádol egy segélyszervezetet a nigériai hadsereg

A nigériai hadsereg pénteken közölte, hogy bezárta egy nemzetközi segélyszervezet irodáit, amelyet terrorizmus támogatásával vádol.

2019. 09. 20. 20:12

A nigériai hadsereg pénteken közölte, hogy bezárta egy nemzetközi segélyszervezet irodáit, amelyet terrorizmus támogatásával vádol.

A hadsereg felszólította az Action Against Hunger nevű szervezetet, hogy szüntesse be működését Maiduguriban, az északkelet-nigériai Borno állam fővárosában, azt állítva, hogy a csoport élelmiszerrel és gyógyszerrel látta el a Boko Haram és az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány (ISWAP) nevű dzsihadista csoportokat.

„Az Action Against Hunger nevű civil szervezet folytatta felforgató tevékenységét, annak ellenére, hogy felszólították: hagyjon fel azzal, hogy támogatja és felbujtja a terroristákat és atrocitásaikat” – fogalmazott jelentésében Ado Isa katonai szóvivő, aki a hadsereg által megszerzett „megbízható hírszerzési forrásra” hivatkozott.

A segélyszervezet válaszul azt mondta, hogy „semleges, pártatlan és független humanitárius segítséget nyújt több millió embernek Borno államban azáltal, hogy alapvető szolgáltatásokkal látja el a legsebezhetőbbnek tartott embereket, különösen a nőket és a gyerekeket”.

Az Action Against Hunger szerint nem értesítették irodája bezárásáról, és semmiféle magyarázatot nem adtak neki arról, hozzátéve, hogy a működési tilalom megakadályozza, hogy „emberek milliói” részesüljenek életmentő támogatásban.

A Boko Haram 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban az ország északi, többségében muszlimok lakta részén. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is. Az ISWAP 2016-ban vált ki a Boko Haramból.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek korábban hűséget fogadó nigériai terrorszervezettel vívott harcokban az ENSZ szerint az elmúlt tíz évben több mint 27 ezren vesztették életüket, és mintegy 2 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.